Terrassa reviu la passió pels 10 pisos

Els Minyons han revalidat el doblet dels 10 pisos un any després d'inaugurar-lo a la plaça Vella i s'apunten la millor actuació amb castells i pilar de la història

L'any passat el món casteller va viure un moment històric quan els Minyons de Terrassa van aconseguir descarregar, per primera vegada, dos castells de 10 pisos. Tot i que cap colla havia aconseguit acostar-se a l'aleta del 4 de 10 amb folre i manilles, ells no només van travessar-lo sinó que van descarregar-lo mentre tot el món casteller vibrava amb una imatge única fins llavors.

Un any després, en què el 4 de 10 ha passat a ser protagonista per a les colles capdavanteres, els Minyons han repetit plaça i castells. Han començat amb el 3 de 10, que enguany han pogut descarregar en una sola ocasió, i amb la màxima concentració han fet sonar gralles per començar amb bon peu la diada. El treball ha estat constant per als pisos inferiors amb l'encaix a manilles, però les bones mides han permès treballar-lo sense i descans i dur-lo a bon terme. A segona ronda, després d'un peu desmuntat, el 4 de 10 no s'ha fet esperar; probablement el més treballat que s'ha pogut veure fins ara a plaça, una feina titànica a manilles i folre ha permès descarregar-lo sense donar un segon de repòs als malves. A tercera ronda no s'han conformat i han volgut provar un castell inèdit per a ells, el 2 de 8 sense folre, que tot i la bona feina feta a l'assaig no ha tingut èxit i ha cedit segons abans de carregar-lo. En la repetició han aconseguit treure's el mal gust de boca descarregant el 3 de 9 amb folre i agulla, que ara ja fa un any va quedar en carregat, i tot just el segon que descarreguen a la seva història. Juntament amb el pilar de 8 que han descarregat a ronda de pilars,  els Minyons de Terrassa clouen avui la millor actuació –comptant castells i ronda de pilars–  que s'ha vist en tota la història dels castells.

Els Capgrossos de Mataró tampoc s'han quedat enrere i han aconseguit escriure un full més de la seva història carregant el 5 de 9 amb folre. Tot i que pel Concurs no van poder veure recompensada la feina a l'assaig, avui a la plaça Vella els blau marí han aconseguit dibuixar l'aleta del segon gamma extra que aconsegueixen. A primera ronda han descarregat de manera molt solvent el 3 de 9 amb folre i a segona ronda, després d'un primer intent desmuntat que no augurava un bon final, han fet sonar les gralles del 5 de 9. Una pujada ràpida, àgil, ha precedit l'aleta, i fins a aquell moment clau l'estructura estava dominada; un cop travessat el dos, però, els nervis s'han apoderat del castell i els pisos superiors han acabat saltant en una caiguda aparatosa. A causa de les baixes, els mataronins han aixecat el peu de l'accelerador i han decidit abaixar revolucions descarregant el 4 de 8, que han completat sense complicacions. Els Capgrossos tanquen així la primera temporada de la seva història en què han assolit dos gammes extra diferents, ja que ara només havien aconseguit dominar el 2 de 9 emmanillat.

Els tercers en l'ordre d'actuació han estat els Castellers de Sants, que han hagut de renunciar al seu màxim objectiu, el 5 de 9. Els Borinots ja han fet la feina enguany, descarregant el 5 de 9 i el 2 de 9  a la diada de Tots Sants, motiu pel qual no han volgut arriscar avui a Terrassa per acabar la temporada sense ensurts i deixant bona boca. A primera ronda, un lent 3 de 9 amb folre ha servit per començar amb bon peu la diada i, a segona, el 4 de 9 ha fet treballar més del compte els barcelonins, ja que el pis de terços s'ha obert en excés. Per acabar, després d'una aturada de l'actuació per les assistències sanitàries, han descarregat el 5 de 8 sense dificultats.

Minyons de Terrassa: 3d10fm, 4d10fm, i 2d8sf, 3d9fa, P8fm
Capgrossos de Mataró: 3d9f, id 5d9f, 5d9f c, 4d8, 2 P5
Castellers de Sants: 3d9f, 4d9f, 5d8, 6 P4