Tres castells per a dues polèmiques

El tres de nou amb folre i el quatre de nou amb folre se sumen al debat existent sobre la dificultat de castells com el nou de vuit

Després de la consecució del primer nou de vuit de la temporada, el fet casteller ha recuperat el debat sobre si cal situar-lo entre les estructures de la gamma extra o no. És només un castell de vuit? L'hem valorat en excés? O simplement el que ens molesta és la categoria de gamma extra?

Quan tanques un any amb una polèmica oberta cal esperar que el següent comenci amb el mateix debat. Ara, però, a la controvèrsia sobre la dificultat del nou de vuit se li ha afegit la discussió sobre l'ordre amb què cal tractar els dos castells bàsics de nou, el tres i el quatre folrats.

El debat estètic sobre el nou de vuit

La consecució més matinera que mai del nou de vuit per part dels Minyons de Terrassa en la Diada del Patrimoni ha obert de nou el debat de la nomenclatura dels castells. Fins al moment el consens sobre la dificultat d'aquesta estructura semblava força ampli. El nou de vuit era el primer castell de dificultat superior al quatre i al tres de nou amb folre. Adaptant-nos estrictament a la definició de la gamma extra, això el situava en un grup diferent, si bé la seva dificultat, més propera als castells bàsics de nou que al dos emmanillat, ha mantingut viva una polèmica purament lingüística. Definint-lo com a “castell de dificultat superior al tres i al quatre” o com a “gamma extra”, el nou neix amb una dificultat intrínseca lligada més a la implicació social que a la tècnica, i això fa que les colles que se'l poden plantejar siguin les que també opten als castells de la gamma extra.

I el tres i el quatre folrats?

Recuperar el debat sobre la dificultat del nou de vuit va provocar, en part, que algunes veus dins dels Minyons de Terrassa qüestionessin també l'ordre dels dos castells bàsics de nou. Durant molts anys s'ha apel·lat a la dificultat tècnica de les estructures bàsiques per determinar que el quatre de nou amb folre era més fàcil de fer que el tres. La percepció i l'estadística, però, ens ha fet dubtar a més d'un sobre aquest ordre que oblida la dificultat social del castell. Avui alguns membres de la colla egarenca qüestionen quin era el castell més complicat de la diada celebrada a la Seu d'Ègara. Si la del quatre de nou amb folre va ser l'estructura de més dificultat, és just determinar que el tres ha d'estar dotat de més valor?