Tres clams per la millor diada vallenca

La plaça del Blat torna a despertar emocions en una exhibició del màxim nivell a la qual només li ha faltat la cirereta del més gran dels espadats

Ens hem de remuntar al 2012 per trobar l'última diada de Santa Úrsula a Valls que no va coincidir amb la de Sant Narcís a Girona. Això i el nivell actual de les formacions ha fet que la ciutat s'omplís de gom a gom molt més d'hora del que és habitual. La plaça ha mostrat la millor cara i les colles no han fallat a la cita que desperta més emocions. La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha rubricat la millor actuació que s'ha vist mai a la plaça del Blat per tancar la millor temporada d'una de les formacions protagonistes del naixement de la cultura de les torres humanes. La Colla Joves ho ha intentat fins a l'últim moment, amb castells de qualitat i amb un valor extrem.

La diada ha començat cantant "I Vella, i Vella, i Vella, Vella, Vella". Els rosats han optat pel 4 de 10 amb folre i manilles com a primera construcció. Han executat els primers passos amb extrema delicadesa, dosificant forces, conscients que el quatre estava ben preparat però que descarregar-lo passava per no cometre cap errada. Han fermat les manilles sense pressa i han mostrat un tronc de màxima solvència. Després de l'aleta només calia mantenir la serenor, esperar a celebrar-lo fins a tenir-lo al sac i ben lligat. La plaça ha esclatat i ha entonat el primer "La culpa és de la Vella" de la jornada.

La Colla Joves Xiquets de Valls ha provat de respondre amb una de les seves armes més ambicioses, un 3 de 10 amb folre i manilles que es presentava com el gran objectiu de la temporada. Els nervis han estat evidents des del començament. Les manilles no han treballat còmodes i això ho ha notat especialment una canalla que ha dubtat abans de grimpar tronc amunt. El públic ha esperonat els més menuts però el castell ja estava tocat. Amb els dosos col·locats, l'estructura ha fet llenya mentre esperava la seva arribada. Després d'una llarga aturada causada pel col·lapse dels serveis mèdics, han descarregat un segur 3 de 9 amb folre que ha tornat a donar mostres de nervis entre els més petits de la colla.

El segon càntic de la diada ha estat "Oe, Colla Vella, oe". Amb els objectius ben clars, les dones i homes de Manel Urbano han plantat el 3 de 10 amb folre i manilles en el segon torn. Han volgut fer servir les mateixes armes, si bé el castell ha iniciat un lleuger tremolí molt d'hora. La feina s'ha reproduït als pisos de quarts i quints, que han hagut de treballar en l'inici del descens aguantant a l'extrem en el punt àlgid. Gairebé han estat 10 esclats d'alegria i, pis per pis, en tocar la pinya han celebrat el segon castell de 10 pisos del dia i la diada s'ha interromput uns instants entre ovacions i càntics de la colla rosada.


A l'altra banda de la plaça del Blat no han volgut donar el braç a tòrcer. La Joves ha optat per provar per primer cop aquesta temporada el 2 de 8 sense folre. L'estructura s'ha alçat esvelta però amb una lentitud inacceptable. El menut acotxador dels de la camisa vermella ha hagut de parar pis per pis, buscant els mocadors lligats a les cames i a les faixes dels castellers de tronc per arribar a la seva ubicació. Quan ho ha fet, el desgast havia acabat amb les garanties d'una estructura impecable que s'ha acabat trencant quan l'enxaneta preparava les seves passes. La Joves hi ha tornat, però amb els mateixos ingredients el resultat ha estat similar. En la segona oportunitat han enviat l'acotxador més d'hora però l'enxaneta ha arribat més tard i el dos ha cedit en el mateix moment.

La tercera ronda ha estat el moment de cantar "I tot descarregat", que ha entonat la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els seus aficionats després de descarregar el 4 de 9 sense folre. Aquesta temporada li tenen les mides ben preses si bé en el descens s'ha notat l'esforç que han fet amb els dos castells de 10 pisos. La colla vallenca ha tornat a encarar aquesta construcció amb mides tancades, mantenint la quadratura fins a l'últim instant i fent un esforç extra en el descens. Els pisos mitjans s'han estirat i algun casteller s'ha arronsat en el moment clau, però no han perdut la serenor i han completat la feina. La plaça ha convertit el càntic de "La culpa és de la Vella" en un "La culpa és de l'Urbano" per agrair la feina feta al seu prolífic cap de colla.

Molt castigada per la diada, la Colla Joves Xiquets de Valls ha decidit acabar l'actuació amb un dòcil 2 de 8 folrat que no ha suposat cap complicació.

A les portes de la millor actuació que s'ha vist mai en el món dels castells, la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha renunciat als pilars de mèrit. L'espadat de vuit amb folre i manilles, que presentava dubtes en alguna de les seves posicions importants, hauria estat la millor de les cireretes però, contra tot pronòstic, els rosats han acabat la seva diada amb tres pilars de cinc simultanis, un dels quals, el que han caminat fins al balcó de l'Ajuntament, ha acabat cedint quan des de dalt recollien l'enxaneta. La Colla Joves ha portat amb èxit el seu espadat fins a la balconada.

Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4d10fm, 3d10fm, 4d9, P5, P5b c, P5
Colla Joves Xiquets de Valls: i 3d10fm, 3d9f, i 2d8, i 2d8, 2d8f, P5b