Tres escoles de Barcelona nascudes per fer pinya

La colla degana de la ciutat culmina el primer any de projecte formatiu a diversos instituts

Els Castellers de Barcelona han culminat aquest cap de setmana el projecte ‘Nascuts per fer pinya’, organitzat amb l'objectiu de fer arribar el fet casteller als instituts de la ciutat. Un concurs de castells al Fossar del Parc del Clot ha servit d'acte de cloenda a més de quatre mesos de feina conjunta entre la colla castellera i els centres formatius.

L'actuació s'ha iniciat amb un pilar de quatre de dol dels Castellers de Barcelona en record al professor assassinat a l'Institut Joan Fuster, un dels centres que van formar part del projecte des del seu inici, si bé va abandonar-lo per falta de temps. La pinya de l'espadat ha estat formada pels alumnes i professors dels tres instituts participants.

En el certamen, els Escolàpies de Sant Martí, l'IES Joan d'Àustria i l'Escola Pia Sant Antoni, han completat una desena de construccions que han anat des dels castells nets a estructures alçades per sota, tot passant per un primer tast als folres de pilars. Els alumnes d'uns instituts han col·laborat en les pinyes dels altres i han generat un ambient festiu que ha marcat la jornada.

Els primers classificats han estat els Castellers de les Escolàpies de Sant Martí gràcies a un emocionant pilar de quatre amb folre. La colla més tècnica també ha aconseguit aixecar per sota un pilar de tres però ha fallat dos cops amb el tres de cinc. Els Castellers del Joan d'Àustria han quedat segons en descarregar el dos de quatre net, castell que primer han completat amb pinya i després sense ella. Han quedat tercers classificats els Porquets de l'Escola Pia Sant Antoni, que també han fallat dos cops amb el tres de cinc i s'han hagut de conformar amb el quatre de quatre net com a millor construcció.

Seguint les passes del JoVerd

Si bé altres formacions com la dels Minyons de Terrassa han tingut èxit en els seus projectes formatius a escoles i instituts, el projecte més reeixit els últims anys ha estat el JoVerd, organitzat pels Castellers de Vilafranca i que enguany ha reunit més de 900 alumnes de 7 centres de l'Alt Penedès. La sisena edició del concurs entre instituts organitzat per la formació vilafranquina ha vist enguany castells com el pilar de cinc amb folre o el set de cinc amb agulla net. L'èxit de la primera experiència barcelonina augura ja una segona entrega de cara a la propera temporada.

Més continguts de