Ara Castells 19/10/2016

La URV dirigirà la càtedra impulsada sobre el fet casteller

El departament de Cultura impulsa dues noves càtedres de cultura popular, una de les quals es basarà en la recerca històrica i la documentació del món casteller

Ara
2 min
La URV dirigirà la càtedra impulsada sobre el fet casteller

BarcelonaLa Universitat Rovira i Virgili serà l’encarregada de dirigir la 'Càtedra de recerca històrica i documentació del fet casteller'. El nou projecte, impulsat pel departament de Cultura, la Diputació de Tarragona i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, pretén promoure l’excel·lència en la recerca històrica i la difusió de la història del fet casteller en l’àmbit de la cultura catalana.

La nova càtedra vol, entre altres objectius, impulsar un espai per a la recerca històrica i el debat científic sobre el fet casteller per tal de popularitzar-lo, encara més, entre la ciutadania; divulgar entre les escoles i els instituts els valors del fet casteller, crear un espai de formació per a futurs investigadors del fet casteller, organitzar i realitzar cursos, seminaris, reunions de treball, jornades destinades a potenciar la recerca i la formació.

Aquest nou projecte preveu la realització d’exposicions, tallers, 'workshops', cicles de conferències, seminaris, etc., així com promocionar l’estudi, l'inventari, la catalogació i la difusió dels arxius de les colles castelleres i dels arxius particulars. Es treballarà en tres àmbits d’actuació.

Des de l’àmbit científic, a través del món universitari, es promourà la realització de tesis doctorals, llibres, conferències, etc., per garantir que la producció en recerca històrica del fet casteller quedi integrada al món acadèmic. Des de l'àmbit purament casteller es promourà, entre els integrants del centenar de colles que existeixen actualment, l’accés a la seva història amb l’objectiu de conèixer la seva formació, evolució i perspectives de futur. I per últim, des d’un àmbit ciutadà es promourà socialment la universalització del fet casteller i s’analitzarà com un fet singular i perenne de Catalunya, i es reforçarà el missatge cooperatiu i de convivència.

La Universitat de Lleida dirigirà la càtedra 'Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus'

Per la seva banda, la Universitat de Lleida serà l’encarregada de dirigir l’altra càtedra enfocada a la cultura popular catalana, que pretén desenvolupar accions innovadores i assessorament a projectes i programes aplicats per enriquir la societat en aquesta zona geogràfica, que té com a valor principal el patrimoni cultural i natural en totes les seves manifestacions. La Diputació de Lleida, a través del seu Institut d'Estudis Ilerdencs, el departament de Cultura, el departament de Territori i Sostenibilitat, l'Institut per a la Promoció i Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran, i el Parc Natural de l'Alt Pirineu són part activa en la posada en marxa i funcionament de la càtedra.

stats