"Fa temps que a la unitat de trastorns alimentaris de Sant Joan de Déu ens arriben casos greus de noies castelleres"

Jordi Juanico ofereix xerrades sobre la possible vinculació entre castells i trastorns alimentaris

A les jornades de prevenció i seguretat de fa dos anys, Jordi Juanico, treballador a la unitat de trastorns alimentaris de l'Hospital Sant Joan de Déu i expresident dels Minyons de Terrassa, va oferir una xerrada sobre la possible vinculació entre els castells i els trastorns alimentaris. Juanico detalla que a l'hospital ha rebut alguns casos greus de noies castelleres, cosa que el va dur a pensar que podria haver-hi una relació com en altres activitats com natació sincronitzada, atletisme, gimnàstica: "És un perfil de noies que, per l'activitat que duen a terme, requereix un cos que facilita que puguin caure en dietes o restriccions".

Des de llavors, només els Moixiganguers d'Igualada es van interessar per reproduir aquest debat al seu local. Aquestes pròximes setmanes, però, Juanico es desplaçarà a diverses seus castelleres per tractar el tema. Aquest dissabte, per exemple, serà al local dels Bordegassos de Vilanova i dimecres al dels Castellers de Vilafranca, tot i que ja té noves dates fixades amb altres colles.

En aquestes xerrades, Juanico repassa què són els trastorns alimentaris i reflexiona sobre la possible vinculació amb els castells, per tal d'analitzar quines coses s'estan fent bé i malament. Tot i això, l'expresident dels Minyons puntualitza: "Tampoc tinc un dogma a seguir, però podem mirar quins hàbits es poden adoptar". D'aquesta manera considera que, primer de tot, s'ha de tenir la informació per poder-ho detectar i incloure alguns hàbits com ara repensar la manera en la qual s'organitzen els àpats als assajos entre la canalla o anar amb compte amb els comentaris que es fan sobre el pes segons la posició.

Entre les colles que s'han interessat per oferir la xerrada, Juanico explica que n'hi ha que creuen que poden tenir algun cas a dins la colla, encara que siguin lleus. Alhora, creu que encara hi ha colles que els fa por parlar-ne, tot i que n'hi ha d'altres que veuen l'oportunitat de mostrar que cuiden la canalla.

Més continguts de