Valls s'omple de castells en la setmana de Santa Úrsula

S'ofereixen diverses exposicions, presentacions de llibres i debats, a més d'una nova edició de FiraCastells

La principal activitat castellera d'aquesta setmana a Valls és la diada de Santa Úrsula de diumenge al migdia, a càrrec de les dues colles vallenques. Els dies previs, però, Valls exerceix com a Km 0 del món casteller per oferir una setmana ambientada en els castells amb tot un seguit d'activitats. Als carrers i en diversos espais de la capital de l'Alt Camp s'hi podran trobar exposicions, presentacions de llibres i debats, a més de la FiraCastells.

La novetat més destacada d'enguany és l' obertura de l'exposició "L'endemà del Concurs" a la capella del Roser, que ja es pot visitar des d'aquest dimarts i que s'estendrà fins diumenge al migdia. L'exposició és un recull de fotografies de l'edició d'enguany del Concurs de Castells d'un total de tretze professionals: Emilio Barruz, Mireia Comas, Laia Díaz, Lins Griñó, David Oliete, Josep Pont, Laura Rodríguez, Jean Segovia, Rodrigo Sicilia, Laia Solanellas, Gemma Soldevilla, Jon TC i Pere Toda. Per la seva banda, Lins Griñó i Pere Toda també ofereixen un curs de fotografia castellera, que va tenir una sessió teòrica aquest diumenge i que tindrà la sessió pràctica durant la diada de Santa Úrsula.

L'altra gran activitat de divulgació castellera d'aquesta Fira de Santa Úrsula és el 8è Simposi Casteller, que tindrà lloc dissabte. Aquest any es debatrà sobre el lideratge dels caps de colla i els valors del fet casteller. Alhora també es desenvoluparà un vermut-tertúlia amb la presència d'Albert Martínez, cap de colla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, i Francesc Ramón, cap de colla de la Colla Joves Xiquets de Valls.

La plaça del Pati, alhora, també respirarà castells des de divendres a la tarda amb l' obertura de la FiraCastells, en què es desenvoluparan diverses activitats d'alçada i equilibri, artesania, presència d'entitats i mitjans de comunicació. També es podrà gaudir de jocs i de llibres de temàtica castellera. De la mateixa manera també es farà un programa especial de Ràdio Valls - Hit 103 des de la plaça del Blat. El mateix divendres també es durà a terme l'enfaixada de l'escultura 'El casteller' i la inauguració de l'exposició "50è aniversari de la construcció dels habitatges de la Colla Vella dels Xiquets de Valls" al pati de Sant Roc.

La llibreria de Sant Roc també s'uneix a l'ambientació castellera amb la presentació de tres llibres. Aquest dilluns ja es va presentar ' El gran llibre dels castells', amb textos de Raquel Sans i il·lustracions d'Octavi Torné. Aquest dimecres també es presentarà ' Castells: una història d'èxit', de Miquel Botella, i finalment, dijous, Santi Terraza presentarà el llibre 'Drets d'imatge i assaigs castellers', un recull d'idees que van sorgir durant el 7è Simposi Casteller.

La Fira de Santa Úrsula d'enguany també comptarà amb la participació del Groupe Acrobatique de Tanger, que presentarà l'espectacle 'Halka'. Catorze acròbates i músics marroquins portaran aquest dissabte a la nit les acrobàcies que habitualment fan a la plaça Djemà-el-Fna, a Marràqueix. Es tracta d'una activitat que va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco el 2001. També es pot consultar el programa complet de la Fira de Santa Úrsula a la web de l'Ajuntament de Valls.