Valls proclama el seu compromís amb les institucions catalanes

Ajuntament i colles castelleres llegeixen un manifest abans de la diada castellera de Santa Úrsula

La diada castellera de Santa Úrsula a Valls ha començat amb la lectura d'un manifest acordat entre les dues colles castelleres i l'Ajuntament. A la façana del consistori s'ha desplegat una pancarta en què es podia llegir el missatge "Valls amb la democràcia. Llibertat Jordis". L'alcalde Albert Batet, acompanyat dels consellers de Presidència i de Justícia del govern de Catalunya, Jordi Turull i Carles Mundó, i dels caps de colles i presidents de la Colla Joves Xiquets de Valls i Colla Vella dels Xiquets de Valls, ha destacat el moment polític i social del país i ha mostrat "la repulsa més enèrgica a l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart".

Batet ha recordat que aquesta diada "s'escau en un moment d'immensa rellevància històrica per al nostre país, poc després de la violència i la repressió antidemocràtica contra ciutadans que volien exercir el nostre dret a decidir com a poble i com a nació" i ha posat l'accent en "l'empresonament antidemocràtic de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart", presidents de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. Ha afegit que la diada de Santa Úrsula "s'escau enmig de l'atac antidemocràtic per part de l'estat espanyol a les nostres institucions" i ha afegit que "les idees no s'empresonen". El seu discurs s'ha acabat amb el lema casteller d'Anselm Clavè que enguany celebra el 150è aniversari: "Força, equilibri, valor i seny".

Les dues formacions han alçat cadascuna pilars de cinc mentre mostraven una pancarta per demanar democràcia i els grallers han interpretat 'Els segadors'.

Comença una nova jornada castellera reivindicativa

Després que aquest dissabte Mariano Rajoy anunciés l'activació de l'article 155, la jornada va tornar a desdibuixar-se en l'àmbit casteller. Diverses colles com els Castellers d'Esparreguera i els Tirallongues de Manresa van cancel·lar les seves actuacions –totes dues compartien plaça amb els Castellers de Berga en la seva diada de final de temporada– i, tret de la diada de l'Esperidió a Tarragona, la resta d'exhibicions es van veure greument afectades. Un gran nombre de colles castelleres han publicat proclames referents al moment institucional en els seus perfils oficials i avui s'espera una nova jornada reivindicativa.