1.000 aletes berguedanes i un projecte consolidat

Els Castellers de Berga han arribat aquest cap de setmana a les mil aletes

Berga respira cultura, tradició catalana, i des del 2011 també castells, quan un grup va començar a crear una colla castellera. L'any següent es va presentar públicament i des de llavors han assolit les mil aletes i amb una progressió constant temporada rere temporada. Els seus principals èxits són el 4d8 i el 2d7, tot i que al darrere s'amaga un projecte consolidat de set anys d'història.

Els de la camisa blava es troben actualment al voltant de les 90 persones en els assajos dels divendres. Per al seu president, Ignasi Ballús, el repte és "no només el nivell de castells sinó mantenir la gent", alhora que segueixen buscant vies per arribar a més gent i "no quedar com un petit reducte de la ciutat". Aquesta regeneració, per al mateix president, també passa per aconseguir-ho a nivell tècnic i de junta directiva.

En l'àmbit casteller la colla s'ha mantingut en les últimes tres temporades entre la gamma mitjana i alta de set, a més de viure el seu moment més dolç en el 4d8. En total, els berguedans han descarregat dos cops el carro gros i n'han coronat un altre. La temporada 2018, a més, la van completar sense cap caiguda, a més de ser la millor de la seva història.

Més enllà de l'aspecte casteller, allà on han tingut més problemes és en establir-se al Cine com a espai social i d'assaig. L'any passat van engegar la campanya "Amb el Cine hi guanyem tots", en la qual demanaven a l'Ajuntament que se'ls concedeixi un permís especial i una partida pressupostària, a més de contribucions de particulars, per poder cobrir els costos de manteniment.

Actualment la colla segueix assajant al mateix espai, tot i que té una llicència de cinema. Pròximament tenen intenció d'obrir-hi una sala cinematogràfica, tot i que Ballús denuncia que "entenem que com a colla castellera no hem de fer programació cinematogràfica a la ciutat, sinó fer castells".