Els altres petons castellers

La complicitat que genera el treball en equip fa que la consecució d'una gran estructura sovint desfermi passions i emocions contingudes

Un petó casteller ha travessat fronteres aquesta setmana. La imatge de dos castellers fent-se un petó dalt de les manilles del 3 de 10 que els Minyons de Terrassa van descarregar el 25 de setembre a la plaça de Sant Jaume, en la diada de colles convidades de la Mercè, s'ha fet viral entre col·lectius gais però també en el món casteller. El cas és que no ha estat pas una excepció, ja que hi ha hagut altres petons castellers que han causat sensació els últims anys.

La passió de descarregar el 3 de 10 fa la volta al món

Assolir un castell inèdit o una estructura de gran dificultat, superar un repte o, simplement, complir una promesa, fa que les mostres emotives siguin habituals en el món casteller. Després de setmanes de treball, quan les gralles sonen, les colles s'ho juguen tot en uns breus minuts. Quan una construcció cedeix, les cares de decepció i les llàgrimes són protagonistes però quan les coses van bé les abraçades es contagien, els petons esdevenen espontanis i l'emoció fa vibrar els espectadors.No cal anar gaire lluny per trobar la imatge més recent, i una de les que ha obtingut més reconeixement dins del món casteller. La fotògrafa Elena Gavaldà va captar el novembre del 2015 la celebració del segon 2 de 9 amb folre i manilles dels Xiquets de Tarragona, assolit en la diada de Tots Sants a Vilafranca del Penedès. La imatge va aconseguir el premi Ara Castells i va ser una de les fotografies triades per il·lustrar la portada del 27 de desembre amb el recull de les coses més recordades de l'any.

El primer gamma extra d'una colla sempre se celebra i es recorda de maneres ben especials. Aquest va ser el cas dels Capgrossos de Mataró quan l'any 2010 van assolir el primer 2 de 9 amb folre i manilles. Els maresmencs feien un salt de qualitat després de provar sense èxit aquesta estructura dos cops, un a la diada de les Santes i l'altra al Concurs de Castells. L'1 de novembre, la plaça de la Vila de Vilafranca els veia completar la bèstia indomable. Lluís Martí Garro i Toni Cardona formaven tàndem al pis de quints. Durant la descarregada, l'emoció continguda va esclatar en un instant que recull el documental '165 Regent Street'.

L'any 2008, els Minyons de Terrassa van descarregar per primer cop el pilar de 8 amb folre i manilles. Àngel Zarzoso, quart de l'espadat, celebrava l'èxit amb els braços oberts quan Ramon Codinas, que el parava al cinquè pis, va decidir baixar per davant i clavar-li un petó quan menys s'ho esperava. La imatge la va captar Carol Martín i posteriorment va ocupar un espai important en una exposició de la colla egarenca que parlava sobre els pecats capitals.