Tot a punt per a la diada de Sant Fèlix més espectacular

Tres colles preveuen l'assalt als castells de deu pisos i les quatre que hi participen han treballat les estructures sense folre

És evident que en una actuació castellera de màxims les previsions es poden tòrcer tan ràpid com el que es triga a posar-les sobre el paper, però a hores d'ara tot sembla indicar que dimecres la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès podria veure un dels Sant Fèlix més especials que s'han viscut fins ara, si no el que més. L'assalt als deu pisos podria arribar a tres bandes, com ja va passar la temporada passada, però enguany es preveu que vagi acompanyat d'una espectacular pluja de castells sense folre que elevaria el nivell fins a punts desconeguts.

Tornar a trencar el sostre del món dels castells

Els Castellers de Vilafranca arriben a la diada gran de la seva festa major amb el millor ventall de construccions de gamma extra assolit aquesta temporada. Han descarregat els dos castells de nou pisos amb el pilar, el tres de vuit aixecat per sota, el dos de nou emmanillat i ha sigut l'única colla a completar el tres de deu amb folre i manilles. Aquest ritme, però, els ha fet caure en sis ocasions en provar castells del màxim nivell com l'enguany inèdit quatre de nou sense folre. La seva diada té tots els ingredients per fer tremolar el sostre del món casteller. Els ‘verds’ podrien començar la seva actuació amb el quatre de deu amb folre i manilles i a partir d'aquí -són els últims en actuar en cada ronda- triar les seves millors cartes. El tres de deu emmanillat, el quatre de nou sense folre i el dos de vuit sense folre poden combinar-se per dibuixar la tripleta més valuosa provada fins ara. La seva feina no acabarà fins que no soni la campana, ja que enguany encara no han descarregat el pilar de vuit amb folre i manilles que només han desmuntat un cop a Vilanova i la Geltrú.

Guanyar-se la plaça demostrant potencial

Si bé la Colla Joves Xiquets de Valls ha pogut treballar prou tranquil·la, amb un calendari i un ritme diferent els primers mesos de l'any, ara necessita demostrar per què sempre se l'ha considerat d'entre les més grans del moment. La formació vallenca és conscient que el seu punt d'esplendor màxim, a banda del final d'any, és aquest i necessita aprofitar-lo al cent per cent. Els del carrer d'en Gassó han treballat molt per reformular-se com a colla mentre construïen els fonaments de les seves grans construccions. Han recuperat el domini dels grans espadats fins al punt de descarregar-ne quatre de set pisos i quatre tresos de vuit amb el pilar. A la Bisbal van coronar un pilar de vuit amb folre i manilles que sembla que té corda per anar més enllà, i a Igualada es van atrevir amb el dos de nou amb folre i manilles a tres dies de la diada de Sant Fèlix, i finalment el van carregar. El seu repte a Vilafranca serà completar aquestes dues construccions però al darrere s'ha anat dibuixant un dos de vuit sense folre que podria donar la campanada. El tres de nou amb folre i pilar completaria la seva millor actuació.

Els ‘rosats’ volen tornar a ser al capdavant

La cosa hauria sigut diferent si la Colla Vella dels Xiquets de Valls hagués completat el tres de deu amb folre i manilles la diada de Sant Joan i el quatre de nou sense folre la de la Firagost. Totes dues construccions han estat preparades amb cura des de l'inici de la temporada però, al mateix temps, han suposat un tap per a altres castells de gamma extra que han trigat més a arribar a plaça. Enguany el cinc de nou amb folre està sent la seva estructura insígnia i arriben a la gran cita després d'haver completat en dues ocasions consecutives el quatre de nou amb folre i pilar. En pocs dies han estabilitzat la seva nòmina de grans construccions, tot i que dimecres els tocarà tornar a plantar cara als castells més difícils. Si tot va bé, per Sant Fèlix tornaran a provar el castell de deu pisos i el quatre de nou sense folre. La tercera estructura de la tria sortirà d'entre les que ja han descarregat aquesta temporada, el cinc i el quatre amb el pilar. Els del Portal Nou també hauran de treballar fins a l'últim moment, ja que un dels seus reptes serà el de completar per primer cop enguany el pilar de vuit amb folre i manilles.

Tornar de vacances al més alt dels nivells

Després d'un mes d'agost d'alta intensitat a la zona tradicional molts poden haver oblidat la quarta formació que prendrà part de la diada de Sant Fèlix. Seria tot un error, ja que els Minyons de Terrassa van ser els primers de coronar aquest any el castell de deu pisos. La seva festa major, el primer cap de setmana de juliol, va ser l'escenari d'una de les exhibicions matineres més espectaculars. Els 'malves' no només van carregar el tres de deu amb folre i manilles i descarregar la torre de nou i el pilar de vuit emmanillats, sinó que el dia abans havien coronat el cinc de nou amb folre més matiner en la diada de vigília. A aquests castells se'ls podrien afegir dimecres dues estructures més, la del tres de nou amb folre i agulla i la del quatre de nou sense folre. Tot i haver aturat la seva activitat durant el mes d'agost, els Minyons han posat a prova les seves estructures en un cap de setmana de doblet casteller i, si les proves de l'assaig ho fan recomanable, podrien fer sonar les alarmes a més d'una colla. Després d'estar tants dies lluny del focus mediàtic, dimecres els egarencs volen arribar i moldre.