El cap de setmana casteller esdevé més reivindicatiu que mai

Moltes formacions castelleres han decidit organitzar les seves activitats a les seus electorals

Colles castelleres arreu de Catalunya improvisen un cap de setmana carregat d'actuacions i tallers a les escoles electorals per defensar-ne el possible tancament per part dels cossos de seguretat de l'Estat. Si bé inicialment el calendari havia quedat força afectat per la celebració del referèndum, moltes formacions han respost a la crida a la mobilització ciutadana organitzant activitats en diverses escoles electorals.

La primera colla que va fer pública la seva intenció, la Colla Jove Xiquets de Valls, ha assajat durant aquest divendres a la nit a l'Institut Jaume Huguet de Valls. La jornada reivindicativa va aplegar un nombrós grup de castellers i aficionats que fins i tot va permetre a la formació de la camisa vermella assajar estructures com el pilar de vuit amb folre i manilles, al qual van aprofitar per col·locar el sisè pis. Altres agrupacions, com la Jove de Barcelona, donant suport a les activitats de l'Ateneu L'Harmonia, o els Castellers de Sabadell en col·laboració amb el Consell de Joves de la ciutat, també han assajat en escoles electorals i s'han contagiat de l'ambient festiu organitzant autèntiques maratons d'activitats. La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha desplaçat el seu assaig a l'Institut Narcís Oller i els Tirallongues de Manresa a l'escola d'arts. Els Xics de Granollers han assajat a l'Escola Joan Solans i els Castellers de Berga a l'Institut Guillem de Berguedà.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona, que ha cedit el local com a escola electoral, també hi ha assajat com és habitual, però a més ho va aprofitat per organitzar una sessió de visionat de vídeos castellers a partir de les dotze i una nit de bivac. Durant tot avui la seu dels de la camisa lila espera una sessió de zumba, un vermut i torneig de videojocs, un dinar de carmanyola, jocs de taula i fins i tot una diada castellera perquè els Xiquets del Serrallo han decidit traslladar la seva actuació al local de la Jove. Després dels castells, els actes es tornaran a allargaran fins a les dotze, quan començarà la segona nit de bivac.

Altres colles, com la dels Minyons de Terrassa, han decidit portar el fet casteller arreu de la ciutat. Durant tot avui, els malves organitzen tallers a diverses escoles, tant al matí com a la tarda. Els Castellers de Sant Cugat han descartat participar en la Diada Blava dels Xiquets del Serrallo i han decidit organitzar una cercavila i actuació a diversos col·legis electorals. Una altra colla que ha anul·lat l'actuació prevista avui ha estat la dels Nens del Vendrell, que ha fet públic un important programa d'actes també al seu propi local, on demà està previst que s'hi faci el referèndum per la independència. I els Castellers de Mollet també s'han apuntat a la moda dels tallers castellers.