Ara Castells 21/08/2016

El castell que va convertir la plaça de la Vila de Gràcia en indret de gamma extra

El tres de vuit aixecat per sota va fer que el barri barceloní veiés una diada del màxim nivell dos anys abans que s'hi fes cap construcció de nou pisos

Efren Garcia
2 min

BarcelonaLa plaça de la Vila de Gràcia de Barcelona és d'aquells indrets que han anat veient grans actuacions castelleres a mesura que la colla local es feia gran. Les primeres grans estructures, però, les van protagonitzar colles foranes, com la Colla Vella dels Xiquets de Valls o els Castellers de Vilafranca.

Aquestes dues formacions, rivals en el seu dia a dia, centren una història ben peculiar. Els vallencs van carregar el 20 d'agost de l'any 2000 el tres de vuit aixecat per sota en la que llavors duia el nom de plaça Rius i Taulet i la van dotar amb la condició de plaça de gamma extra abans que s'hi alcés cap construcció de nou pisos. La peculiaritat del tres aixecat per sota el situa entre els quinze castells més valuosos tot i situar-se als vuit nivells d'alçària.

Van ser els Castellers de Vilafranca els primers de completar a Gràcia un castell de nou pisos, el tres de nou amb folre, el 18 d'agost del 2002, i han estat els penedesencs els primers de descarregar-hi la construcció a la que avui és la plaça de la Vila de Gràcia.

Els Castellers de Vilafranca van estrenar el tres de vuit aixecat per sota dilluns passat i van repetir-lo aquest dissabte per segon cop en menys de quinze dies. La colla de la camisa verda va enregistrar el castell des del punt de vista del primer vent, el casteller que es col·loca entre dues de les rengles i ajuda a alçar cada un dels pisos. En el vídeo es pot veure com la plaça demana silenci abans de l'intent i com es va col·locant cada pis a sobre de l'inferior. La proximitat permet viure en primera persona la tensió de l'última aixecada i l'esclat de joia en descarregar el castell.

Si bé la història és ben curiosa, la plaça de la Vila de Gràcia comparteix aquesta peculiaritat amb la plaça Vella de Terrassa, que va veure com els Minyons hi carregaven el dos de nou amb folre i manilles el 5 de juliol del 1998 abans que mai cap colla hi hagués alçat un castell del nivell bàsic de nou.

stats