Microsites 15/07/2019

Els Castellers de Vilafranca descarreguen el 250è quatre de nou amb folre

Els Verds superen amb escreix les altres colles en nombre de 4d9f descarregats

Guillem Andrés
2 min
4d9f dels Castellers de Vilafranca a Altafulla

BarcelonaEl 4d9f és un dels castells que donen més problemes en aquests primers mesos de temporada. Dels 19 que s'han provat, només se n'han descarregat 6. Això significa un 31% d'efectivitat. Aquest cap de setmana ha deixat una dada per a la història, i és que els Castellers de Vilafranca han descarregat el seu 250è 4d9f. Els penedesencs el van assolir dissabte a Altafulla, tot i que abans en van fer un intent desmuntat.

Els Verds han estat durant pràcticament vint anys els dominadors del món casteller i han viscut anys en què han marcat una gran diferència respecte a les colles següents. Això també es trasllada en el nombre de 4d9f descarregats. Després dels 250 completats pels de Vilafranca, la colla que n'ha assolit més són els Minyons de Terrassa amb 142 i la Colla Vella dels Xiquets de Valls amb 120. Són les tres colles que superen la centena de quatres folrats, i les segueixen la Jove de Tarragona, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Capgrossos de Mataró. En total hi ha tretze colles que han descarregat el 4d9f, a més dels Xiquets de Reus, que l'han pogut coronar dues vegades. Alhora, els Bordegassos de Vilanova i els Xiquets de Hangzhou l'han arribat a provar, tot i que els seus intents van cedir abans de carregar-se.

4d9f provats a plaça (fins a data 15/07/19)

El primer 4d9f descarregat dels Castellers de Vilafranca va ser a la Diada de Tots Sants del 1990. Aquell dia els vilafranquins es van convertir en la primera colla a descarregar els dos castells bàsics de nou en una mateixa actuació. Des de llavors els Verds acumulen trenta temporades consecutives completant, com a mínim, un quatre de nou folrat. En els últims quinze anys, a més, han sumat els dos dígits cada temporada, i s'han convertit en uns autèntics dominadors de l'estructura.

La xifra rodona dels 250 arriba en un any de canvis també dels Castellers de Vilafranca. A més dels dos descarregats enguany, també sumen quatre intents desmuntats. A l'actuació de Fires de Maig ja van fer dos intents desmuntats, mentre que tant al Pla de la Seu com aquest dissabte a Altafulla el van completar en el segon intent. A Tarragona, en el seu primer de l'any, van mantenir l'alineació rejovenida que s'havia vist les setmanes prèvies amb un pis menys. Aquest cap de setmana, en canvi, van introduir alguns components més veterans a causa d'algunes baixes que tenien.

stats