Les colles castelleres arriben a un acord per a la cessió dels drets d'imatge

Els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa fan pública la seva voluntat de remar en una mateixa direcció

Les discrepàncies sobre la cessió dels drets d'imatge de les colles castelleres es podria haver acabat després de dos dies intensos marcats per l'encreuament de declaracions entre els diversos actors. Després de les dimissions en el si de la junta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC)  per part dels Castellers de Vilafranca i de la Colla Jove Xiquets de Tarragona motivades per la falta d'entesa, les tres colles díscoles han fet pública la cessió dels seus drets i han presentat un document sobre la impossibilitat de cedir la propietat intel·lectual.

Els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa van fer aquest divendres una roda de premsa destinada a fer pública la cessió dels seus drets d'imatge a la CCCC per a la gestió col·lectiva d'aquests drets. Les tres formacions van aprofitar la trobada per incidir en un dels esculls més importants durant les negociacions, la cessió de la propietat intel·lectual que la Coordinadora demanava, segons explica també en un nou comunicat, com a exigència de la Xarxa de Televisions Locals i que les colles interpretaven que no existia a causa de la naturalesa de la mateixa activitat. Per aquest motiu, les formacions van adreçar una consulta al Registre de la Propietat Intel·lectual del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que els ha respost afirmant que els castells no tenen drets de propietat intel·lectual perquè no en generen en les exhibicions. Així doncs, posem com a exemple que una fotografia d'un castell, una pintura o una emissió sí que tindria propietat intel·lectual perquè existiria l'enquadrament o la interpretació d'un autor. Aquest punt de vista, segons els comunicats emesos per les mateixes colles, seria acceptable ara per part de la CCCC i això obriria les portes a un nou escenari.

Les tres colles van voler escenificar la seva voluntat de "construir plegats i en una sola direcció en favor de tot el col·lectiu de colles castelleres", si bé van lamentar que se les hagi acusat de deslleials pel fet de mostrar una disconformitat amb la decisió presa per l'assemblea de la Coordinadora al mes de març a Mollet del Vallès. En aquest sentit, Albert Pedret, president de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, va mostrar-se taxatiu en la "missió de seguir treballant plegats" i va negar la possibilitat d'escissió dins la CCCC, tot i que va voler manifestar la "sobirania" de totes les colles per seguir prenent decisions de forma col·legiada.

El debat es tanca però algunes ferides segueixen obertes

Si bé la postura de les tres colles ha estat clara, el malestar és evident tant des d'aquestes tres formacions com des de la Coordinadora, que aquest divendres va emetre un comunicat en el qual exposava un resum dels fets ocorreguts en les últimes hores i explicava la seva versió en ple debat. Joan Badell, president dels Castellers de Vilafranca, va afirmar que "la Coordinadora hauria hagut d'informar de manera més adequada sobre el tema de la propietat intel·lectual" i va mostrar-se sorprès del "silenci públic de la Coordinadora en alguns moments d'aquest procés, quan la intenció de les colles ha estat, en tot moment, cedir els drets d'imatge de forma gratuïta". Per la seva part, Jordi Juanico, president dels Minyons de Terrassa, va qualificar de llastimós el fet que les decisions "s'hagin hagut de prendre a correcuita quan en altres reunions de la Coordinadora ja s'havia manifestat aquest punt de vista".

D'altra banda, la junta de la CCCC va voler lamentar, segons el seu últim comunicat, la "poca predisposició a un diàleg constructiu" per part de les tres colles díscoles i la seva deslleialtat com a membres d'aquesta junta, en la qual ocupaven vicepresidències. L'agrupació va recordar que el diàleg estrictament tècnic entre advocats de les dues parts, que havien plantejat des del principi, s'ha anat posposant i no s'ha arribat a donar mai, i lamenta que es qüestioni el fet que els mandats de l'assemblea, formada per un centenar de colles castelleres, siguin vinculants. En aquest mateix sentit, la junta va mostrar-se dolguda amb els directius de la Xarxa de Televisions Locals per mantenir, segons el seu punt de vista, negociacions paral·leles amb ajuntaments i algunes colles concretes, tirant endavant retransmissions sense consens i "jugant a dividir i debilitar el món casteller".