Les colles cedeixen la jornada de diumenge al referèndum

Gairebé la totalitat de les actuacions programades han canviat la data i se celebraran dissabte

La proximitat de l'1 d'octubre ha anat deixant la jornada dominical òrfena de diades castelleres. Si bé la cita més sonada havia de ser l'actuació de la Nova Atenes a Terrassa, van canviar de data i finalment es va acabar anul·lant per falta d'emplaçament. Si girem la mirada enrere només un parell de mesos, el calendari mostrava altres actuacions com la diada dels Marrecs de Salt per la Fira del Cistell o la festa major de Sant Miquel a Lleida. Quan falten tres dies per a la celebració del referèndum, gairebé la totalitat de les diades programades per diumenge han passat a la tarda de dissabte, a excepció de l'exhibició de la Fira de l'Aigua a Caldes de Malavella, que veurà els castells dels Castellers de les Gavarres alçant els seus castells diumenge a dos quarts de cinc de la tarda.

Sense la diada de la Nova Atenes, tots els focus apuntaran aquest cap de setmana cap a Lleida, on la colla amfitriona prepara la millor actuació de la temporada en el marc de les festes de Sant Miquel. Després de completar el quatre de vuit en quatre ocasions, els Castellers de Lleida es preparen per a l'assalt al tres de vuit i al dos de set. Els de la camisa bordeus estaran acompanyats dels Capgrossos de Mataró i els Moixiganguers d'Igualada, i aprofitaran la cancel·lació de la diada egarenca per incorporar de nou una Colla Vella dels Xiquets de Valls que havia caigut del cartell.

La formació vallenca no vol perdre l'ocasió d'actuar amb una altra colla gran al seu costat, i la presència dels Capgrossos de Mataró els obligarà a igualar o superar els castells de nou pisos que preparen els del Maresme. La jornada promet un nivell destacable, i els Moixiganguers d'Igualada no volen quedar desplaçats: la setmana passada van completar la quarta tripleta de castells de vuit pisos de l'any i el seu llistó no pot estar per sota d'aquest resultat.

A banda de la diada de les terres de ponent, altres actuacions poden deixar sorpreses aquest cap de setmana. A Salt, els Marrecs celebraran la seva diada acompanyats d'uns Sagals d'Osona en el seu moment més dolç i dels Castellers del Poble Sec, que garanteixen un alt nivell tècnic exhibint construccions de la gamma alta de set. Els Castellers de Cornellà esperen amb candeletes una de les seves cites més importants, les festes del barri del Pedró, on hi actuaran amb els Xicots de Vilafranca. La festa major de Molins de Rei es prepara per gaudir dels castells de la gamma alta de set de la colla local i de la Jove de Sitges, i caldrà veure si els Castellers de Terrassa mobilitzen prou castellers per plantejar construccions de vuit pisos a la vila del Baix Llobregat. Tot i la ressaca de Santa Tecla, la diada Blava a Tarragona serà una bona oportunitat per veure si els Xiquets del Serrallo poden fer un nou pas endavant abans que acabi l'any; actuaran amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sant Cugat.

Mallorca comença a tancar la paradeta, aquest cap de setmana. Els Castellers de Mallorca celebren la seva diada de final de temporada, a la qual han convidat la colla veïna, la dels Al·lots de Llevant, i la Colla Castellera de la Bisbal del Penedès, que viatjarà a les illes per primer cop.