Ara Castells 01/06/2018

Les colles es bolquen en la lluita contra les actituds masclistes

Diverses formacions han creat comissions feministes internes amb l'objectiu de fer pedagogia

Guillem Andrés
3 min
Les colles es bolquen contra les actituds masclistes

BarcelonaDes de la seva aparició, els castells no han deixat de ser un reflex de la societat i l'última barrera que volen trencar és la de les dinàmiques masclistes en diferents àmbits que abans no s'havien qüestionat. D'aquesta manera, des de fa uns anys, diverses colles ja s'han adherit a protocols contra les agressions masclistes i últimament han sorgit diverses comissions feministes per fer conscienciació dins de la mateixa colla.

Un dels punts d'inici d'aquest canvi va ser el primer esbós d'un pla de gènere que van presentar els Castellers del Poble Sec i la Jove de Barcelona en una jornada sobre el paper de la dona en el món casteller organitzada per l'ARA. Marta González, membre dels de la camisa blau cel, assegura que aquest pas va ajudar moltes colles a crear les seves pròpies comissions. Alhora les colles universitàries també van liderar aquest moviment i els Arreplegats van ser dels primers a presentar un protocol contra actituds masclistes.

Precisament fa dues setmanes la Comissió Feminista dels Castellers de Vilafranca va fer una dinàmica al mig de l'assaig amb l'objectiu que, tal com detalla una de les membres de la comissió, Clara Sorribes, "la gent veiés la necessitat de fer una comissió". En el cas dels verds la idea sorgeix a les festes de les Santes de Mataró en una conversa d'amigues en compartir experiències en les quals no s'havien sentit del tot còmodes a dins de la colla.

De la mateixa manera, en altres colles també han sorgit iniciatives a la recerca de la igualtat. La ja esmentada Jove de Barcelona fa uns anys va crear la "comissió d'acció positiva", que tracta diversos temes sobre col·lectius discriminats. Alhora aquest dissabte els Capgrossos de Mataró també presentaran la seva comissió de gènere i tant Minyons de Terrassa, Vila de Gràcia com Sants, entre d'altres, han fet reunions al voltant del protocol contra la violència masclista i el plantejament de noves comissions.

Les línies d'activitat

La principal funció d'aquestes comissions és evitar agressions masclistes i fer pedagogia a la colla. Els Castellers de Sant Cugat van començar a idear la comissió aquest febrer. Elisenda Porta, una de les membres, explica que "el primer objectiu és fer una diagnosi de la situació de la dona a la colla a través d'una enquesta a majors de 15 anys" que els permeti fer una estratègia d'actuació. Alhora també volen presentar una xarxa de referents per poder consultar en cas de necessitat.

En el cas dels vilafranquins, aquest dissabte van fer reunió oberta a tothom per tenir diferents idees. Sorribes ha explicat: "Hem de debatre què és feminisme, igualtat, la comissió i què volem fer". Alhora també ha dit que tenen la intenció de dur a terme tant activitats internes com externes amb l'ajuda d'altres entitats expertes en la qüestió.

Una tradició dominada històricament per homes

Fins als anys 80 els castells van ser realitzats exclusivament per homes en una circumstància que continua influint avui en dia. Sorribes argumenta que "les estructures de poder les ocupen majoritàriament gent que porta molts anys a la colla i abans només hi havia homes i això és un reflex de la colla i els castells".

La CePAC (Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells) va presentar fa uns mesos l'estudi "El paper de les dones a les estructures de poder de les colles", en el qual detallava que només el 15% de les colles convencionals compten amb dones com a caps de colla, una dada que demostra la diferència que hi continua havent. De la mateixa manera, Marta González afirma que "la gent al carrer ja no tolera segons quines imposicions, i als castells està passant al mateix".

stats