Microsites 10/10/2019

Comunicar les lesions: ¿normalització i transparència o vulneració de la intimitat?

Una desena de colles ja s'han sumat a fer comunicats públics després de caigudes

Guillem Andrés
3 min
3d9f carregat dels Castellers de Sants

BarcelonaEls castells cauen, i això comporta un risc i provoca algunes lesions entre els castellers. Fins no fa gaire, la informació sobre aquestes lesions quedaven reservades a la mateixa colla, i sovint era de difícil accés per a la gent externa o els periodistes. Des de l'any passat, però, algunes colles han començat a comunicar públicament el nombre de contusionats, i també si n'hi havia hagut algun que havia hagut de passar per l'hospital o fer-se alguna prova mèdica. Però també hi ha colles que mantenen la posició inicial. El debat sobre si és adequat o no fer aquests comunicats, per tant, està servit.

Per marcar el moment inicial en què es comencen a comunicar les lesions, però, ens hem de remuntar al juliol del 2017, quan una caiguda d'un pilar de 5 de la Colla Castellera de Figueres va provocar una lesió greu en un dels seus membres. Aquest accident va generar força rebombori i confusió entre el món casteller sobre l'estat del lesionat. D'aquesta manera, la colla de l'Empordà ho va consultar a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i finalment van acabar publicant un comunicat conjunt.

Des de finals de la temporada anterior, però, algunes colles ho han començat a fer en cada caiguda que tenen o en lesions causades per caigudes d'una altra colla. Els Castellers de Sants van ser els primers a fer aquest pas arran que d'una caiguda anterior que havia generat força rumors entre la mateixa colla per la lesió d'una castellera. La cap de l'equip de prevenció i seguretat dels Borinots, Sílvia Simó, comenta que "vam veure que havíem gestionat malament la informació i que si com a colla haguéssim sigut més ràpids s'hauria frenat l'alarmisme". És per això que es va començar a generar el debat a la junta sobre si calia fer algun tipus de comunicat després de caigudes i es va decidir que en un primer moment es farien de manera interna a la colla, ja que hi havia el dubte de si fer-ho públic podia generar alarmisme o si, per contra, el frenava.

En els primers comunicats dels santsencs, alhora, ja es va manifestar que no es feia per un cas excepcional sinó que havia sigut una decisió de junta de publicar-los per ser transparents. Simó afirma: "Si acceptem que fem una activitat de risc, no podem amagar que hi ha lesions".

Per altra banda, també hi ha força colles que mantenen que no és necessari fer un comunicat per a cada caiguda. En el cas de la Jove de Tarragona, per exemple, sí que en van fer un després de la caiguda del 3d10fm de Santa Tecla que va provocar una lesió greu, però des de llavors no n'han tornat a publicar. D'aquesta manera, per tant, s'ha decidit que només es faran comunicats públics en cas que es tracti de lesions severes. Des de la colla, alhora, asseguren que la transparència entre els seus propis castellers és total i que no s'amaga cap mena d'informació.

Un altre debat que sorgeix al voltant de la publicació d'aquests comunicats és si s'entra en la intimitat de les persones. Des dels Castellers de Sants, així com a la Coordinadora, es defensa que no, ja que en cap moment es posen les dades personals ni les mèdiques, mentre que per part dels tarragonins sí que creuen que es podria entrar vulnerar la intimitat.

Des de la Coordinadora també aposten per una comunicació transparent de les lesions. D'aquesta qüestió, de fet, ja se'n va parlar en les Jornades de Prevenció de Lesions a Salt el 2016. El director mèdic i científic de la CCCC, Dani Castillo, diu que "per una banda normalitzes que els castells cauen i ens fem mal, no dramatitzes i és una manera de no abaixar la guàrdia", però també creu que, tant per a la gent castellera com la no castellera, els comunicats són més tranquil·litzadors que no pas alarmistes.

Actualment, per tant, ja hi ha una desena de colles que fan aquests comunicats després de caigudes. Així mateix, des de la Comissió de Salut de la Coordinadora hi ha un grup en el qual es debat sobre els protocols de crisi i comunicació, i que està treballant per fer un document model per si alguna colla ho necessita.

stats