El 2, una estructura sensible als canvis

El 2d8f està en hores baixes, fruit de la rotació que està havent-hi en les alineacions de les colles

Fer canvis en posicions que requereixen moltes hores d'assaig sempre és una dificultat afegida en els castells. En aquells castells que tenen menys estabilitat, encara costa més introduir els canvis, i el pilar és el més evident. Per tant, es pot veure que els pilars de mèrit que fan les colles poques vegades canvien respecte a la temporada anterior. L'altra estructura sensible als canvis és el 2, en un procés que aquest inici de temporada s'està observant com està afectant en els resultats a plaça.

Després del primer cap de setmana de juny, s'han comptabilitzat tretze 2d8f descarregats a plaça per part de sis colles. La que més ha dominat aquest castell fins ara són els Minyons de Terrassa, amb cinc de completats. Els segueixen els Moixiganguers d'Igualada i la Colla Vella dels Xiquets de Valls (3 descarregats), els Xiquets de Reus (2 descarregats) i els Marrecs de Salt i la Colla Joves Xiquets de Valls (1 descarregat). Aquests últims han completat tot just aquest diumenge el seu primer dos folrat.

En aquesta llista no hi apareixen colles de gamma extra com són els Castellers de Vilafranca, la Jove de Tarragona, els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Sants. Excepte els tarragonins, les altres tres colles ja havien completat el 2d8f l'any passat en aquestes dates. Els borinots, alhora, són una de les colles que l'han portat enguany a plaça sense èxit. Aquest diumenge van fer un intent que va cedir abans de fer-hi l'aleta. Un fet sorprenent, ja que els santsencs no ensopegaven amb un 2d8f des del 2011 i en duien 45 consecutius de descarregats. Per la seva banda, els Castellers de Barcelona també n'han fet dos intents desmuntats.

Aquestes xifres, per tant, contrasten amb els registres que s'havien assolit en temporades anteriors en aquestes dates. Des del 2014 sempre s'havia superat la vintena de 2d8f, i fins i tot acostant-se a les trenta.

Els motius d'aquesta davallada són uns quants i, segurament, diferents entre una colla i una altra. Per una banda, és el resultat de la baixada de nivell generalitzada que està havent-hi en aquest inici de temporada. De la mateixa manera, força colles es troben en un procés de renovació d'alineacions, fet que repercuteix en els resultats i més en una estructura com el dos. Els verds, per exemple, es troben en un procés de renovació especialment en pisos superiors. Per la seva banda, el 2d8f dels Castellers de Sants d'aquest diumenge només mantenia quatre components de tronc de l'alineació de l'any anterior. Finalment, els Castellers de Barcelona han apostat per una estructura més lleugera i que compta amb diversos canvis.

Totes aquestes colles no tardaran gaire a poder completar els seus primers castells folrats, a les quals també és previsible que se'n sumin d'altres que també han dominat aquesta estructura en temporades anteriors. De tota manera, el ritme més baix i els diversos canvis fan suposar que se'n veuran en menys quantitat.