La frontera del cinc

Tres colles han intentat aquest cap de setmana el cinc de nou amb folre amb tres resultats diferents però amb un historial amb el gamma extra molt similar 

Aquest cap de setmana el cinc de nou amb folre ha estat un dels protagonistes de la jornada castellera del diumenge, no només perquè tres colles l'han intentat, els Minyons de Terrassa a la Diada de colles convidades de la Mercè a Barcelona i els Xiquets de Tarragona i la Colla Jove Xiquets de Tarragona a la Diada del primer diumenge de festes de Santa Tecla a Tarragona, sinó també per la càrrega significativa que precisament aquesta estructura tenia per cadascuna de les tres colles. 

Així, els Minyons de Terrassa descarregaven diumenge el cinc de nou amb folre precisament a la mateixa plaça i a la mateixa actuació on fa 21 anys la colla egarenca va carregar aquest castell per primera vegada a la història moderna dels castells. Va ser el 24 de setembre de 1995 a la diada de la Festa Major de La Mercè, celebrada a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona, 112 anys després de l'últim cinc de nou descarregat del que se'n te constància de mans de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Els Minyons, però, ja havien fet el salt als castells de gamma extra l'any 1993 en carregar per primera vegada a la història del món casteller la torre de nou amb folre i manilles, castell que només havien intentat sense èxit prèviament els Castellers de Vilafranca a la Diada de Tots Sants de l'any 1989 i del que no se'n te constància que s'hagués intentat mai abans. 

Un paper molt semblant ha jugat l'estructura del nou folrat en les trajectòries de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i dels Xiquets de Tarragona, què van intentar per primera vegada fer el salt a la gamma extra portant a plaça precisament el cinc de nou amb folre. 

La Colla Jove, per la seva banda, va ser la primera colla de l'era moderna en intentar el cinc de nou amb folre l'any 1994 al XVè Concurs de Castells de Tarragona, però en aquella ocasió l'intent no va arribar a bon port. La colla, doncs, va haver d'esperar fins l'any 2011 per aconseguir carregar per primera vegada la imponent estructura folrada a la Festa Major de Santa Tecla a Tarragona i a l'any 2012 per descarregar-la a la Fira de Santa Teresa al Vendrell.

Gràcies a aquest castell, doncs, la colla del Cós del Bou va convertir-se en colla de gamma extra i, des d'aleshores, la colla ha convertit el cinc de nou amb folre en el seu castell insignia, aconseguint l'espectacular fita de descarregar-lo catorze vegades consecutives, registre que cap altra colla ha igualat fins el moment. 

Malgrat aquest impresionant registre, la Colla Jove va protagonitzar diumenge l'altra cara de la moneda pel que fa a aquest gamma extra i, en una diada on es plantejava fites molt més grans que aquesta, els nervis van jugar una mala passada als tarragonins i, tot i portar els deures fets, la ratxa es va trencar quedant el cinc de nou amb folre en carregat. 

Finalment, la darrera colla que ha intentat aquest cap de setmana el cinc folrat i que de ben segur no oblidarà mai la jornada del diumenge ha estat els Xiquets de Tarragona. Els Matalassers són un altre exemple del paper del cinc de nou amb folre en l'assalt de les colles castelleres a la gamma extra, doncs el cinc va ser el primer castell d'aquesta gamma que els ratllats van intentar per primera vegada a la seva història, l'any 2012 a la Diada de Tots Sants de Vilafranca del Penedès, on va quedar en intent desmuntat. 

Des d'aleshores, els Xiquets l'havien intentat fins a cinc vegades, sempre a la Diada de Tots Sants dels anys 2012, 2013 i 2014. Però no ha estat fins aquest diumenge quan els tarragonins han assolit la fita de fer les dues aletes al castell, aconseguint carregar-lo i signant la millor actuació de la seva història amb tres gammes extra carregats: la torre de nou amb folre i manilles, el cinc de nou amb folre i el pilar de vuit amb folre i manilles. En aquest cas, però, la història es repeteix i, tot i haver provat abans el cinc, el primer gamma extra que la colla va coronar va ser la torre de nou amb folre i manilles l'any 2014, a l'igual que els Minyons de Terrassa.  

Fins ara només sis colles en tot el món casteller han assolit el cinc de nou amb folre: els Minyons de Terrassa, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Castellers de Vilafranca, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Xiquets de Tarragona, què són els únics en haver-lo tan sols carregat de moment, fet que demostra la gran dificultat d'aquesta estructura i el gran esforç humà i tècnic que implica portar aquest castell a plaça fins i tot en un moment històric pel fet casteller en el que s'han arribat a coronar fins a dotze gammes extra en una única diada, sis d'ells superiors al cinc de nou amb folre. 

Més continguts de