Microsites 29/07/2019

La gamma 'premium' comença a treure el cap

Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella s'acosten als castells de 10 i desfolrats

Guillem Andrés
2 min
Intent desmuntat de 2d8sf de la Colla Vella a Vilallonga del Camp

BarcelonaEl juliol casteller ha acabat aquest cap de setmana evidenciant la baixada en castells de gamma extra i que el 4d9f s'ha convertit en la bèstia negra d'aquests primers mesos de temporada per a les colles més potents del país. Tot i això, també és cert que el juliol acostuma a ser un mes en el qual les colles estan en una fase de posada a punt per a les actuacions més exigents de l'agost. D'aquesta manera, en les pròximes setmanes es podrien veure els primers castells de 10 o sense folre de la temporada, i els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls són els principals candidats a fer-ho.

L'exemple més evident que aquests castells són a tocar s'ha viscut aquest cap de setmana. La Colla Vella ha sigut la primera d'enguany en alçar a plaça un castell superior al pd8fm. Concretament, ha sigut el 2d8sf d'aquest diumenge a Vilallonga del Camp. La temporada passada el van poder descarregar en aquesta localitat, mentre que aquesta el van haver de desmuntar amb dosos col·locats. Per la seva banda, els Castellers de Vilafranca, a l'acabar la Diada de Cal Figarot, van fer una prova de 3d10fm fins a sisens que els va donar bones sensacions.

Totes dues colles tenen, en les pròximes setmanes, actuacions importants en les quals portar aquests castells a plaça. Els vilafranquins actuen aquest dissabte a la Diada de les Neus de Vilanova i la Geltrú, on ja fa tres anys seguits que porten el 3d10fm. Tot i un inici de temporada més pausat i havent completat un únic 2d9fm com a gamma extra, els verds encaren els últims assajos tenint el castell de deu com a objectiu real. Els rosats, en canvi, tindran la Diada de Firagost com a gran dia per tornar a fer castells de gamma extra. Per una banda volen portar el que els va quedar pendent per Sant Joan, com pot ser el 5d9f o el 4d9fp, mentre que el 2d8sf serà un altre dels castells que poden entrar en el programa.

Els últims anys d'efervescència castellera havien provocat que en aquests moments de temporada ja s'haguessin vist castells d'aquestes magnituds. En el cas dels castells de 10 o desfolrats, la Joves de Valls va ser la primera que l'any 2000 va carregar el 4d9sf a la Diada de Sant Joan. No va ser fins al 2016 quan els Castellers de Vilafranca van descarregar el 3d10fm a Vilanova abans de l'agost, fet que repetirien el 2018, alhora que el van coronar el 2017. Els Minyons de Terrassa també va carregar el tres emmanillat per la seva festa major del 2017. Finalment, l'any passat la Joves de Valls va carregar el 2d8sf per Sant Joan, mentre que la Vella el descarregava en l'actuació de Vilallonga.

stats