Ara Castells 17/10/2016

La gestió de les jornades castelleres i els equips culturals, a debat al 6è Simposi Casteller

La sisena edició del Simposi Casteller, celebrat a Valls, debatrà sobre com s’han de gestionar les jornades castelleres multitudinàries i l’equipament cultural

Carol Martín
2 min
La gestió de les jornades castelleres i els equips culturals, a debat al 6è Simposi Casteller

BarcelonaLa diada de Santa Úrsula, a la capital de l’Alt Camp, és un esdeveniment marcat en vermell al calendari; la ciutat de Valls és conscient de la importància de la cita, i des del 2012 ha volgut donar-hi encara més empenta amb un cap de setmana de temàtica castellera amb el Fòrum Casteller, la gran fira transversal sobre el món dels castells.

El 6è Simposi Casteller s’emmarca en aquesta fira castellera, i tindrà lloc el dissabte 22 d'octubre a l'antic Convent del Carme. Enguany, l’acte s’inaugurarà amb un 'show cooking' a càrrec de l'equip del paleontòleg Eudald Carbonell, i en primer lloc es debatrà la gestió de les jornades castelleres multitudinàries, com per exemple les mesures per limitar l’accés a plaça o per escurçar-ne la durada. En aquest debat hi participaran Francesc Fabregat, cap de Cultura popular a l'Ajuntament de Barcelona; Salvador Ferré, de l'organització de la diada de la Bisbal del Penedès; Ricard Rafecas, director del setmanari 'El 3 de vuit', de Vilafranca del Penedès; Joan Sala, excap de colla i expresident dels Xiquets de Tarragona; i Bienve Moya, gestor cultural i Premi Nacional de cultura, procedent de Vilanova i la Geltrú.

D’altra banda, també es tractarà l'impacte econòmic i social dels equipaments i programes culturals, a partir de la tasca per bastir el Museu Casteller. Aquesta taula compta amb experiències d'altres ciutats vinculades a la construcció de nous edificis culturals i turístics així com al desenvolupament de projectes concrets, alguns dels quals amb clara vocació de projecció internacional, com és el cas del Museu Guggenheim de Bilbao, la fira de teatre al carrer de Tàrrega, i el barri del Raval de Barcelona. Hi participen Marta Gemma, degana de la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, Marc Bernadich, especialista en estudis d'impacte econòmic d'esdeveniments culturals Fundació Universitària del Bages, acompanyats per Lluís Cabrera, president de la Fundació Taller de Músics de Barcelona; Andoni Iturbe Amorebieta, del Servicio de Patrimonio Cultural del Departamento de Cultura y Euskera, i Pau Llacuna, director executiu de FiraTàrrega del 1998 al 2014.

El simposi clourà amb el debats dels caps de colla de les formacions vallenques, Jaume Galofré i Manel Urbano, moderats pel director de la Revista Castells, Santi Terraza, al llarg d'un vermut-tertúlia.

stats