Les cinc grans colles monopolitzen els castells de 9

Més enllà de les cinc grans, només Capgrossos i Xiquets de Reus han fet un castell de nou cadascuna

A les acaballes del mes d'agost ja es pot afirmar sense pal·liatius que aquesta temporada s'està vivint un any de recessió general al món casteller. Entre les vint-i-cinc colles que presenten millors registres enguany, només els Minyons de Terrassa i els Xiquets de Reus han millorat els seus resultats respecte al 2018. L'any passat les colles de la gamma alta de vuit i que vorejaven els castells bàsics de nou ja van patir una forta caiguda. Aquesta temporada, però, colles assentades en els castells de nou i, fins i tot de gamma extra, també han vist com els seus registres han baixat substancialment.

Aquesta setmana el perfil de Twitter @castellistica, un compte de referència per al recull de dades del món casteller, ha mostrat que enguany està havent-hi una diferència molt gran entre les cinc primeres colles i les que les persegueixen. D'aquesta manera, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Castellers de Vilafranca, la Jove de Tarragona, els Minyons de Terrassa i la Joves de Valls s'han anotat 104 dels 106 castells de nou o superiors que s'han vist aquesta temporada a plaça. Només els Capgrossos de Mataró i els Xiquets de Reus han descarregat un 3d9f cadascun. Els Xiquets de Tarragona i els Castellers de Barcelona també els han provat, però sense sort. Les grans colles, a més, també han reduït els castells de nou o superiors, ja que l'any passat n'acumulaven fins a 125.

El gràfic, per tant, mostra la gran diferència que hi està havent enguany. La temporada passada, en canvi, eren nou les colles que ja havien fet castells de nou. Alhora, més enllà de les cinc primeres, les altres en sumaven 16 de descarregats i 2 de carregats. L'any de més esplendor va ser el 2016, quan onze colles ja havien descarregat castells de nou en aquests moments d'any, a més de dos altres que n'havien pogut carregar.

La gran absència de castells de nou fins ara aquesta temporada són els Castellers de Sants. L'any passat fins i tot ja havien descarregat el 2d9fm. Aquesta temporada, però, la renovació de troncs, baixes inesperades i la manca de confiança de la canalla ha impedit que els borinots hagin assolit qualsevol castell superior al 3d8. Alhora, els Capgrossos de Mataró també han baixat força els seus registres. En el cas dels maresmencs, però, els motius rauen en un recanvi pràcticament total dels terços de castells de nou i en un descens del nombre de camises que ja s'arrossegava de l'any anterior. Les altres colles que a finals d'agost ja s'havien anotat algun castell de nou i que enguany encara no ho han pogut revalidar són els Marrecs de Salt, els Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers de Sant Cugat i els Xiquets de Tarragona. Aquests dos últims, però, només n'havien pogut carregar.

Més continguts de