Ara Castells 18/08/2015

La història de Sant Magí vista des de nou pisos d'alçada

Des del 1994, la Jove i els Xiquets de Tarragona ataquen amb constància els castells del màxim nivell en la diada del seu patró

Efren Garcia
2 min
Cinc de nou amb folre descarregat de la Colla Jove de Tarragona a la diada de Sant Magí del 2014 / DANI SERÓ

BarcelonaLa diada de Sant Magí ha estat una de les jornades prolíferes pel que fa als castells de nou pisos intentats per les colles castelleres de la ciutat de Tarragona. La primera gran cita local de la temporada, la de les festes del patró de la ciutat, viu la màgia dels castells de nou pisos des del 1994, quan la Colla Jove Xiquets de Tarragona va descarregar-hi el primer tres de nou amb folre de la seva història i el primer de la diada en l'era moderna dels castells. Des de llavors i fins ara, cada any s'han alçat construccions de la màxima dificultat, amb més o menys encert, a excepció del període comprés entre el 2002 i el 2008.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona va sumar set construccions de nou pisos entre l'any 1994 i el 1998: va descarregar el tres de nou amb folre en tres ocasions i el va coronar dos cops més; també va sumar un quatre de nou amb folre carregat i un de descarregat. Des del 1999 al 2002, la colla ho segueix intentant però els seus intents tant de tres com de quatre van ser infructuosos.

Els Xiquets s'apunten al carro dels castells de nou pisos

La diada de Sant Magí no tornaria a viure una construcció de nou pisos fins a l'any 2008. Aquella temporada els Xiquets de Tarragona estrenen el seu marcador descarregant el sisè tres de nou amb folre de la seva història, el tercer descarregat i el més matiner de tots plegats. La Jove l'any 2008 només pot coronar el quatre de nou amb folre. El registre es mantindria força igualat fins a l'any 2011, quan la Jove va fer un pas endavant després de descarregar per primer cop en aquesta diada els dos castells bàsics de nou, i va arrodonir així la primera tripleta màgica; els Xiquets només van descarregar el tres de nou amb folre.

L'actuació dels castellers de Tarragona

Arriba la revolució de la gamma extra a Tarragona

El primer castell de dificultat superior al tres i al quatre de nou amb folre que s'ha vist a la diada de Sant Magí en l'època moderna ha estat el nou de vuit. La Colla Jove Xiquets de Tarragona va completar-lo l'any 2013 i el va repetir un any després en la millor exhibició que ha vist fins ara el patró de la ciutat. L'any 2014 els Xiquets de Tarragona van descarregar el seu primer castell de gamma extra, el dos de nou amb folre i manilles, en el seu primer intent a plaça, en la diada de Sant Magí més excelsa de l'era. La Colla Jove Xiquets de Tarragona confirmava la revolució dels últims anys tornant a coronar el nou de vuit i descarregant el cinc de nou amb folre.

stats