5 llibres castellers per Sant Jordi

Recull de llibres de temàtica castellera publicats durant l'últim any

L'activitat castellera s'ha consolidat com una tradició de gran popularitat al nostre país. De la mateixa manera que cada cop tenen més visibilitat les actuacions, també hi està havent un augment de llibres sobre temàtica castellera. A l'ARA fem un repàs dels últims llibres publicats.

'Enciclopèdia castellera'

Direcció: Xavier Brotons
Editorial: Cossetània Edicions
Preu: 38,50 € cadascun

Promogut i dirigit pel filòleg i periodista casteller Xavier Brotons, el projecte neix amb la voluntat de recopilar i actualitzar tota la informació que ha anat sorgint recentment gràcies a diversos estudis i renovar així la literatura de capçalera del fet casteller. Els dos primers volums, llançats al març, repassen la història des dels antecedents fins al 2016.

Alhora està previst que l'enciclopèdia es completi aquest any amb el tercer volum, que ja està sent redactat per nous col·laboradors.

'Els orígens del fet casteller: del Ball dels Valencians als Xiquets de Valls'

Autor: Àlex Cervelló
Editorial: Cossetània Edicions
Preu: 27 €

El llibre és resultat d'una investigació realitzada per ampliar el coneixement sobre l'estudi de la festivitat i dels balls de valencians que permet intuir com i quan van aparèixer els primers castellers.

La lectura del llibre permet descobrir des del primer enxaneta documentat fins a nous castellers que encara eren desconeguts, tot passant per actuacions en places destacades i, sobretot, per la importància de la família i la pertinença al col·lectiu casteller. Alhora, però, també hi trobem tensions, baralles i, fins i tot, assassinats.

'Pit i amunt!'

Autor: Benet Iñigo
Editorial: Columna Edicions
Preu: 17,50 €

El cap de societat de RAC1 i comentarista en les narracions de 'Castells RAC1' va publicar 'Pit a amunt!' al juny adreçat al públic neòfit a través de disseccionar un 3d10fm. D'aquesta forma  el llibre està orientat a tots aquells que després de conèixer aquesta tradició volen endinsar-s'hi una mica més i descobrir com funcionen els seus engranatges. Alhora, però, també és de gran interès pels mateixos castellers per tenir una visió global de la colla.

Iñigo, fundador i ex cap de colla dels Castellers del Poble Sec, aprofita cadascun dels pisos d'un tres emmanillats per explicar els conceptes de compromís, seguretat, preparació física, conciliació familiar... que conviuen en una colla castellera.

'Els castells no són de princeses'

Autora: Mireia Comas
Editorial: Autoedició
Preu: 19,95 €

Després de més de 3 anys seguint actuacions de diferents colles, Mireia Comas recull les 80 millors fotografies en el llibre "Els castells no són de princeses" que ofereixen una mirada personal al món casteller. Comas és castellera dels Minyons de Terrassa i des de ben petita es va aficionar a la fotografia castellera.

A l'actuació de la Mercè de Barcelona del 2016 la seva fotografia d'un petó entre membres de les manilles del 3d10fm dels Minyons va circular per arreu del món, ja que fins i tot li van demanar de publicar a Nova York.

'Tocant el cel amb la mà'

Autores: Georgina Gonzàlez i Anna Ariño
Editorial: Autoedició
Preu: 12 €

Amb motiu dels 20 anys dels Castellers de Badalona dues noies que han format part de la colla micaco (l'Anna encara hi participa activament) van decidir escriure el conte "Tocant el cel amb la mà". En el llibre, segons les mateixes autores, "parla de la companyonia, de la importància i la vàlua de totes les persones, tinguin les característiques que tinguin i, sobretot, tracta de l'esforç, la perseverança i la superació", uns valors totalment aplicats en la pràctica castellera.

Aquest és el tercer conte que publiquen juntes després que ho fessin amb 'Els pescadors i el dimoni' i 'Els dragolins i el Turnemi Pastisser'. Tots aquests contes formen part de la col·lecció que han anomenat 'Cultura Popular de Badalona'.