Les manilles aguanten el pols

Aquest 2019 s'han descarregat tots els castells de gamma extra que s'han intentat a plaça

Minyons de Terrassa, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca i Colla Jove Xiquets de Tarragona son les quatre colles que enguany ja han provat castells superiors al 3d9f. Tot i el ritme lent que està marcant la temporada, totes quatre han completat construccions de gamma extra amb un cent per cent d’efectivitat. Aquest fet, a més, topa amb les complicacions que estan tenint amb el 4d9f; que aquest 2019 s’està convertint en un gran obstacle.

Encara lluny dels registres de les últimes dues temporades, aquest any la gamma extra es limita, de moment, a 9d8, 2d9fm i pd8fm. Els Minyons han marxat de vacances després de l'actuació de les Santes d'aquest cap de setmana amb cinc castells de gamma extra al sarró (tres 2d9fm i dos pd8fm). Per la seva banda, Vilafranca i Colla Vella han descarregat el 2d9fm i la Jove de Tarragona el 9d8.

Aquest nivell d'efectivitat en construccions de dificultat extrema, però, no és habitual. D'aquesta manera, mai a la història s'havien descarregat els primers vuit intents de gamma extra. En les pròximes setmanes, a més, és previsible que augmenti la llista de castells superiors al 3d9f amb actuacions com la diada de les Neus de Vilanova i la Geltrú o el Firagost a Valls.

La bèstia negra de la temporada

Si hi ha un castell que està portant maldecaps en les colles potents aquest any és, sense cap mena de dubte, el 4d9f. El quatre folrat és un castell que al llarg de l'any s'acostuma a veure força menys que el 3d9f, però que té un índex d'efectivitat semblant. Aquest 2019, però, les colles han trobat un gran entrebanc en l'estructura del quatre. En total se n'han intentat 21, dels quals només se n'han descarregat 6, cosa que representa un 28% d'efectivitat.

Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, amb dos 4d9f descarregats, són les dues formacions que més n'han completat enguany. Tot i això, les dues han patit sotracs amb aquest castell enguany. Els verds han hagut de fer algun intent desmuntat en cada ocasió en la qual després l'han descarregat, mentre que aquest diumenge a les Santes de Mataró només el van poder coronar. Per la seva banda els vallencs el van carregar en el seu primer intent a plaça i després ja n'han encadenat dos de seguits completats.

Les altres dues colles que també l'han descarregat són els Minyons de Terrassa i la Jove de Tarragona, tot i que en les dues últimes ocasions que l'han portat a plaça l'han acabat deixant en intent desmuntat. Alhora, els malves també l'han carregat dues vegades sense poder-lo completar. De la mateixa manera, la Joves de Valls i els Castellers de Barcelona també l'han intentat aquesta temporada sense èxit.

Més continguts de