Els millors Tirallongues coronen el 2d8f

Els manresans acumulen dinou castells de vuit en els últims dos anys

Aquest cap de setmana els Tirallongues de Manresa s'han sumat al grup de colles que han aconseguit fer l'aleta al 2d8f, en carregar-lo per la seva diada d'aquest diumenge. Alhora van assolir un altre 4d8, l'onzè de la temporada, en la que s'ha convertit en la segona millor actuació de la seva història. La projecció dels últims anys dels manresans ha pogut superar amb escreix a la dels millors Tirallongues que s'havia pogut veure fins ara, que eren els de finals dels noranta, quan van viure la seva primera època gloriosa, en la qual van mostrar domini amb el 2d7: en van descarregar fins a nou i van fer l'aleta al 4d8 l'any 1998.

Aquesta primera època, però, comença a caure el 1999 i viu el seu pitjor moment des del 2002, any en el qual només poden completar cinc castells de set. El primer salt de qualitat el tornen a experimentar el 2008.

Després d'un gran 2012, els del Bages van acabar el 2013 sense descarregar el 5d7, castell que van recuperar fàcilment l'any vinent, a més d'estrenar el 5d7a i el 7d7. A partir del 2014, per tant, és quan es pot començar a observar l'evolució constant dels actuals Tirallongues. El 2015 se li va sumar el 2d7, que feia catorze anys que no descarregaven, i el 2016 coronaven el 4d8.

El 2017 dels manresans va arrencar amb força amb actuacions completes de castells de la gamma mitja de set i a la primera setmana d'agost van descarregar el primer 4d8 del seu historial. El domini del carro gros ha estat absolut, ja que des del primer ja n'acumulen disset de consecutius sense cap error. En la seva diada de finals de novembre, alhora, van descarregar el 3d8 en el primer intent de la seva història.

La temporada actual encara va començar amb una marxa més que l'anterior i a finals de març ja s'anotaven el primer 2d7 de l'any, al qual se li va sumar el 4d8 al maig. Des de llavors, en excepció del juliol, el carro gros ha estat una constant. El domini del 2d7, alhora, els va portar a somiar amb els folres i en la Diada de Cal Figarot, ajudats pels Castellers de Vilafranca en el folre, van fer una prova de 2d8f fins a quints.

El premi gros d'aquest diumenge, per tant, arriba des de la consolidació en la gamma inferior. En els últims dos anys sumen 110 castells descarregats superiors als bàsics de set, amb les úniques ensopegades d'un 4d7a i 3d7a carregat, a més d'un altre intent d'aquest últim i del 3d7s.