@ara_castells
Ara Castells 14/07/2019

Els Minyons mantenen una intensitat màxima

La plaça Vella de Terrassa vibra amb els castells de gamma extra dels locals

Efren Garcia
3 min
Els Minyons de Terrassa aixecant el pilar de vuit amb folre i manilles a la plaça Vella de la ciutat.

Si entre les colles més importants del moment n’hi ha una que està aguantant bé l’actual recessió, és la dels Minyons de Terrassa. Després d’estrenar la gamma extra per festa major, la diada del seu quarantè aniversari va despertar tanta expectació per plantar cara al calendari més tradicional. Els malves no van fallar i van sumar dues noves estructures del màxim nivell.

Amb quatre grallers i un timbaler al capdavant, una pancarta maldestra i la canalla a espatlles, diumenge va fer exactament quaranta anys que els Minyons de Terrassa entraven a plaça uniformats. En aquella primera actuació, sota la mirada d’un històric Emili Miró, els malves només van descarregar un grapat de pilars de quatre. Aquest cap de setmana han volgut reproduir aquella posada de llarg entrant a la plaça Vella amb una pancarta feta a mà. Els objectius, però, han crescut amb escreix: aquells primers espadats van transformar-se en castells de nou pisos.

La primera ronda va servir per escalfar la maquinària. Tot i alguns canvis, el tres de nou amb folre de la colla local va excel·lir. Van encarar amb forces el primer castell de gamma extra de la jornada -tot just el tercer de l’any i dos d’ells amb el seu segell-. El dos de nou emmanillat va tornar a demostrar que els Minyons tenen la mida presa a les manilles. Com una roca, les tres bases del castell van mantenir-se immòbils i van facilitar la feina dels membres del tronc. Tot i un lleuger tremolor, van fer-se’l seu amb domini i van arrodonir les rondes de castells amb un cinc de vuit que els ha d’obrir enguany les portes a les estructures del nou de vuit i el cinc folrat.

Si els primers pilars de quatre dels egarencs s’havien transformat en castells de nou pisos, l’últim acabaria esdevenint el més gran dels espadats. L’única colla que aquest any ha descarregat el pilar de vuit amb folre i manilles és la dels Minyons de Terrassa: ho van fer a la diada de Sant Pere i ho van repetir ahir per celebrar de la millor de les maneres un aniversari molt especial.Al seu costat, els Castellers de Barcelona van completar el quatre de vuit i dos castells de la gamma alta de set, mentre que els Bordegassos van ajuntar les seves millors construccions d’aquest nivell, esperant que arribi el moment d’apujar el llistó.

Per primer cop una diada fora de la zona tradicional havia fet ombra al calendari clàssic estiuenc. Però ni els Minyons tenen tant de potencial per eclipsar el derbi del Baix Gaià. Quatre de les principals colles s’hi citaven, dues dissabte a Altafulla i dues diumenge a Torredembarra.

El derbi tarragoní

Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella van sumar quatre construccions de nou pisos. Les dues colles van optar pel tres i el quatre, però mentre que els vallencs completaven la tripleta màgica amb el cinc de vuit, els vilafranquins optaven pel dos folrat i el pilar de set. Els Xiquets de Tarragona van haver de desmuntar dos cops els cinc de vuit i els Castellers d’Altafulla van aprofitar per estrenar el quatre de set. La rivalitat entre les dues actuacions tarragonines la va guanyar la diada de Santa Rosalia, a Torredembarra.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona va complir amb les expectatives i, a banda de completar el tres de nou folrat, va estrenar el nou de vuit. La Joves Xiquets de Valls va dominar el tres i va estrenar el cinc de vuit però tant una com l’altra van haver de desmuntar un quatre de nou que aquest anys s’està resistint més del compte. Si una colla va sortir de plaça exultant va ser la dels Nois de la Torre: els locals van estrenar d’una sola tacada el quatre de set amb agulla i el tres aixecat per sota.

stats