El panorama casteller a 4 mesos del Concurs

Quan falten dos mesos i mig per tancar el termini d'accés encara hi ha places que no estan definides

Cada dos anys el calendari casteller proporciona una actuació que destaca per sobre de la resta, i és la del Concurs. Des de fa tres edicions, a més, la Tarraco Arena Plaça també acull la jornada del dissabte entre la 13a i 30a millor colla. Alhora la jornada de la setmana anterior a Torredembarra també ha passat a formar part de la biennal del Concurs. No és cap secret que, especialment les colles destacades, marquen el primer cap de setmana d'octubre com una data essencial i que pot arribar a produir canvis en la planificació de la temporada per arribar amb el millor estat de forma.

Les colles frontereres

Per establir quines colles entren en les edicions del dissabte i el diumenge a la TAP el 6 i 7 d'octubre o a la de Torredembarra de la setmana anterior es tenen en compte les cinc millors actuacions entre l'1 de setembre del 2017 i el 31 d'agost. Tot seguit indiquem quines colles assistiran a cada jornada com els canvis destacats en aquest inici de temporada.

Pel que fa a la jornada de diumenge del Concurs, la que acull les dotze millors colles, encara hi ha dues posicions que no estan establertes. Des de l'inici de la temporada hi ha quatre colles que es disputen les darreres dues places del Concurs del diumenge: Nens del Vendrell, Castellers de Sant Cugat, Xiquets de Reus i Marrecs de Salt. Alhora cal recordar que la 13a colla classificada també participa en l’edició al diumenge per la renúncia dels Minyons de Terrassa.

D'aquestes quatre colles, Sant Cugat i Marrecs han començat la temporada molt en forma. Els Gausacs, gràcies al 5d8 assolit a Sants, han escalat fins a la 12a posició. La 13a continua sent dels Nens del Vendrell, però els Marrecs s'han acostat a menys de 200 punts. En les properes actuacions, on es preveu que els gironins portin el 5d8 i possiblement el 3d9f, els podria permetre estar entre les 13 millors colles. En canvi, Nens i Xiquets de Reus han començat la temporada de manera  més pausada i no han pogut afegir cap actuació entre les cinc millors del termini. Tot i això, aquestes dues darreres colles tenen un calendari d’estiu carregat que els pot permetre sumar castells importants.

En el cas de l'edició del dissabte, en canvi, la situació és molt més canviant i amb més colles implicades. A final de la temporada 2017, entre aquestes colles frontereres, les que entraven dins de l'edició del dissabte eren: Castellers de Cerdanyola, Colla Jove Castellers de Sitges, Castellers de Badalona, Castellers del Poble Sec i Colla Castellers de Figueres. Quan falten quatre mesos pel concurs, i menys de tres mesos per tancar el termini, també hi han entrat els Castellers d'Esparreguera i els Al·lots de Llevant, mentre que han caigut els Castellers de Badalona.

Els de la camisa bordeus han fet un molt bon inici de temporada en el qual han sumat quatre de les cinc millors actuacions del termini a tenir en compte pel Concurs (de l'1 de setembre del 2017 al 31 d'agost del 2018). Per la seva banda, els mallorquins, a causa de la seva situació geogràfica, són de les colles que tenen menys oportunitats per fer actuacions destacades. Aquesta temporada han sumat dues actuacions amb tres castells de set que els han permès escalar 11 posicions.

 Finalment, en la jornada de Torredembarra, que se celebrarà el 30 de setembre, també hi ha força variacions respecte a l'inici de temporada. Abans de començar l'any les colles frontereres que sí que entraven eren Castellers de l'Alt Maresme, Castellers de Berga, Al·lots de Llevant, Castellers de Caldes de Montbui i Castellers de Sant Vicenç dels Horts. D'aquestes colles, els de l'Alt Maresme i Sant Vicenç dels Horts s'hi mantenen, mentre que els de Caldes de Montbui han caigut de la jornada de Torredembarra. Els Al·lots de Llevant han escalat força posicions fins a arribar a poder accedir a l'edició del dissabte de la TAP, mentre que els de Berga també han pujat però encara es mantenen en la jornada del 30 de setembre.

Aquests primers mesos de temporada els Castellers de Mollet han fet bones actuacions que els han permès estar en la frontera que dona accés a Torredembarra, mentre que els Xerrics d'Olot hi estan a prop. Per contra, dues colles que tenien força coixí del final de temporada del 2017 (Castellers de l'Alt Maresme i Matossers de Molins de Rei) ara estan a prop de caure de la jornada de Torredembarra.

Les colles més en forma

Més enllà de les colles esmentades en els canvis de posició, també hi ha un seguit de colles que han començat la temporada positivament. Entre les colles capdavanteres destaca la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que el primer cap de setmana de juny ja ha completat el primer cinc de nou amb folre de l'any. Entre les colles de vuit també han fet un bon inici d'any els Moixiganguers d'Igualada, que ja acumulen dotze castells de vuit, i els Tirallongues de Manresa, que han descarregat el quatre de vuit més matiner del seu historial.

Finalment entre colles de set destaquen els Nois de la Torre, que especialment van fer un molt bon final d'abril i inici de maig amb castells de la gamma bàsica i mitjana de set.  

Més continguts de