La prèvia de la diada castellera de Sant Fèlix es planta als deu pisos

Tres de les quatre colles que actuaran diumenge a Vilafranca podrien intentar el tres emmanillat, com a mínim dues també es plantegen els castells nets

Tres castells de deu pisos, dues estructures netes de la gamma superior, set construccions emmanillades i fins a catorze castells de dificultat superior al tres i al quatre de nou amb folre podrien reunir-se el proper diumenge en una de les actuacions de Sant Fèlix que més expectatives han despertat.

Tres de les sis millors actuacions de la història castellera s'han viscut un dia 30 d'agost a la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès. La més espectacular, la del passat 2013, podria veure's igualada enguany per la Colla Vella dels Xiquets de Valls o superada pels Castellers de Vilafranca si alguna d'aquestes dues colles completa tots els seus objectius.

Tres de deu amb folre i manilles, quatre de nou sense folre, quatre de nou amb folre i agulla i pilar de vuit emmanillat, tot plegat descarregat sense incidències, és el repte a superar el proper diumenge per les quatre formacions que confeccionen el cartell de la diada de Sant Fèlix.

L'ombra del castell de deu pisos tapa reptes extraordinaris

Si bé un dels objectius més importants per a tres de les quatre colles podria passar per descarregar el tres de deu amb folre i manilles, altres estructures com el dos de vuit sense folre dels Castellers de Vilafranca, o el quatre de nou net de la Colla Vella dels Xiquets de Valls podrien acabar esdevenint protagonistes.

Diumenge les quatre formacions alçaran el llistó a la cerca de la millor exhibició castellera. La colla local podria estrenar dues estructures que enguany encara no ha provat ningú a plaça, el tres de deu emmanillat i la del dos de vuit sense folre. El seu màxim castell, el tres de nou amb folre i agulla, podria esdevenir el menor del seu programa. Arrodonirien una actuació perfecta amb el pilar de vuit amb folre i manilles.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls prepara un programa similar. Fins al moment han descarregat el quatre amb el pilar i l'espadat de vuit pisos. Si res no falla, el tres de deu emmanillat hi veurà la llum. La millor manera de completar l'actuació passaria per descarregar el quatre de nou sense folre havent d'aparcar així el dos emmanillat.

Els Minyons intentaran superar l'espectacular actuació que van completar a la festa major egarenca, substituint el nou de vuit pel tres de deu emmanillat. Haver descarregat ja el cinc de nou amb folre, el dos amb manilles i el més gran dels pilars, els ha de donar confiança per dibuixar l'aleta dels deu pisos.

L'estrena de dos castells de gamma extra podria no ser suficient perquè la Colla Joves Xiquets de Valls se signifiqui diumenge entre les grans agrupacions del món casteller. Si bé el seu repte sembla majúscul, més encara tenint en compte l'exercici recent de renovació gairebé íntegra dels seus troncs, la resta de colles se situen enguany dos passos per davant i podrien ocultar l'èxit vallenc.