Ara Castells 25/11/2019

Un 2019 que confirma les dinàmiques del 2018

Al llarg de l'any s’ha plasmat la tendència a la baixa de força colles

Guillem Andrés
3 min
Pinya de la Colla Joves Xiquets de Valls / REUTERS - Albert Gea

BarcelonaEls castells han deixat de viure del luxe i el boom de principis de la dècada i han passat a una època de dificultats a l’hora de mantenir el nivell. Al llarg de tota la temporada s’ha anat plasmant que moltes colles tenien una clara tendència a la baixa pel que fa als registres a plaça. De totes maneres, moltes d’aquestes colles ja van tenir problemes el 2018 que s’han confirmat aquest any.

Els castells desfolrats dominen el límit casteller

Dividint una mica l’estat de la temporada a diversos nivells, pel que fa a les colles més potents del país s’ha evidenciat que la falta d’efectius ha dificultat l’assalt als castells de 10. En tot l’any només s’ha descarregat un 3d10fm, dels Castellers de Vilafranca, al qual cal afegir-ne tres més de coronats pels mateixos verds i un altre pels Minyons de Terrassa. Per contra, des del 2015 sempre s’havien descarregat un mínim de quatre castells de 10 i el 2016 es va viure el moment més àlgid amb 16 de completats. Alhora, aquest any no s’ha provat cap 4d10fm i ens hem de remuntar al 2017 per tenir l'últim carregat.

Aquesta circumstància de tenir menys efectius per fer bons assajos de castells de 10 ha abocat algunes colles a centrar-se en els castells desfolrats. Aquesta tendència ja es va detectar l’any passat, tot i que en aquest cas també podia anar condicionada per la taula de puntuació del Concurs de Castells, que considerava els castells nets per sobre dels de 10. Aquest any, tot i que s’ha invertit la puntuació d’aquests castells, els desfolrats han esdevingut els protagonistes en les grans actuacions, en les quals la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha sigut la clara dominadora en aquesta faceta. Tot plegat ha acabat portant a un moment històric dels castells, com van ser els primers 3d9sf coronats, com a mínim en la història moderna dels castells, a la diada de Santa Úrsula, per part de les dues colles vallenques.

Pèrdua substancial de colles de 9

En el cas de les colles de 9, els Castellers de Sants no han pogut revalidar els castells de gamma extra; alhora que els Capgrossos de Mataró només han pogut carregar el Pd8fm en una ocasió. Les dues colles van iniciar la temporada amb una baixada substancial de registres, però en l'últim tram de temporada han recuperat el nivell i han donat bones sensacions de cara a una millora per a l’any vinent. Les altres bones notícies les han donat els Xiquets de Reus i els Moixiganguers d’Igualada, que han mantingut els castells de 9.

El cas més evident de les dificultats del món casteller és que fins a sis colles no han pogut revalidar els castells de nou. Aquestes colles han sigut els Castellers de Barcelona, els Castellers de Sabadell, els Xiquets de Tarragona, els Castellers de la Vila de Gràcia, els Marrecs de Salt i els Castellers de Sant Cugat. Algunes d’aquestes colles, especialment els gironins i els vallesans, eren força novelles en aquesta categoria i era difícil mantenir-los. En altres casos, però, ha sigut un pas més en els problemes que ja es van detectar la temporada passada. Els Xiquets de Tarragona, en el tram final d’any; les dues colles barcelonines només n’havien descarregat un cadascuna, i els Saballuts havien carregat el 4d9f en dues ocasions. Alhora, de totes aquestes només els tarragonins han completat el 5d8 un cop. D’aquesta manera, en els castells que van del 5d8 al 3d9f, aquest 2019 se n’han vist 24 menys que l’any passat, quan ja es va patir una baixada substancial, i ens hem de remuntar al 2011 per veure uns registres més baixos.

Temporada irregular en la gamma de 8

La temporada tampoc ha sigut fàcil per a les colles de 8 i n’hi ha hagut dues que no els han pogut revalidar: Castellers d’Esplugues, Castellers de Berga. Alhora els Castellers de Lleida només han pogut coronar el 4d8, en un cas especialment significatiu, ja que és el primer cop des del 2004 que els de la camisa bordeus acabaran una temporada sense descarregar cap castell de 8. Per contra, els Castellers de la Sagrada Família han recuperat el 4d8; els Xics de Granollers, el 3d8, un castell que els Tirallongues de Manresa també han pogut coronar. Totes tres l’any passat no havien pogut assolir aquests castells. Alhora, els Castellers de Castelldefels tanquen temporada el 8 de desembre i podrien portar-hi el 4d8, un castell que no han provat mai. Finalment també hi ha hagut colles històriques, com els Nens del Vendrell i els Xicots de Vilafranca, que han tingut una baixada substancial en castells d’aquesta categoria.

stats