La recerca del castell inèdit

La Diada de Santa Úrsula d'aquest diumenge a Valls va tornar a demostrar per què castells com el 2d9sm no s'han descarregat mai i el 3d9sf no s'ha pogut ni coronar. La Colla Vella dels Xiquets de Valls va provar totes dues construccions sense èxit. En el dos desmanillat van arribar a col·locar l'aixecador, mentre que el tres sense folre va cedir quan entraven els dosos. La Joves de Valls, alhora, va voler mostrar el treball en les estructures sense folre. El 3d9sf va arribar en tercera ronda, en la qual en una primera temptativa el van arribar a desmuntar però en una segona va caure quan tot just es disposaven a baixar-lo.

Els intents a plaça

Aquest diumenge la plaça del Blat va viure els últims intents de castells inèdits. El camí d'aquests castells mai assolits va arrencar el 2000 amb els dos intents que la Colla Joves Xiquets de Valls va fer del 3d9sf a Vila-Rodona. Tots dos, però, van ser tendres i van quedar lluny de carregar-se. Quatre anys més tard la Joves hi va tornar per Santa Úrsula, intent que se sumava el que havia realitzat tres setmanes abans la Colla Vella pel Concurs.

L'intent més seriós fins al moment, però, es va veure per Tots Sants quan els Castellers de Vilafranca van poder-hi col·locar els dosos en un castell que presentava bones mides. La recerca del mite casteller, però, va tenir uns anys d'aturada fins que fa dues temporades novament els rosats el van provar al Concurs. Aquest és, precisament, l'intent que ha arribat més lluny de tots, ja que va caure quan l'aixecador iniciava la seva entrada. Aquesta Santa Úrsula passada les dues colles vallenques hi van tornar, però els seus intents van quedar lluny de carregar-se.

D'entre els castells mai descarregats, però, n'hi ha un que sí que s'ha pogut coronar: el 2d9sm. Els Castellers de Vilafranca ho han pogut fer en tres ocasions (2005, 2011, 2012). La Colla Vella, però, van ser els primers a provar-lo el 2002 al Concurs de Castells i, alhora, els últims, aquest diumenge passat.

Finalment l'últim castell inèdit provat a plaça va ser el Pd9fmp que van intentar els Castellers de Vilafranca el 2002. La temptativa, però, va quedar molt lluny de qualsevol expectativa i es va enfonsar tot just quan s'iniciava l'intent. L'envergadura de l'espadat de nou ha fet que fins al moment cap colla se l'hagi tornat a plantejar seriosament.

Nous horitzons

Fins ara aquests tres castells esmentats són els que s'han arribat a portar a plaça. Tot i això, les colles punteres també s'han arribat a plantejar altres castells inèdits; el 9d9f és el que ha agafat més força últimament. La Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Jove de Tarragona l'han assajat amb intensitat aquest any i, si no hagués sigut per les lesions, probablement l'haurien portat a plaça.

Un altre repte majúscul que ha estat plantejat per alguna colla, en aquest cas els Castellers de Vilafranca, va ser el 4d10sm. Després d'assolir el 4d10fm pel Concurs del 2016 i tres setmanes després el 4d9sf, els Verds van començar a idear com es podria desenvolupar el quatre de deu desmanillat. Aquest, per tant, es va convertir en un dels objectius de la temporada 2017, però la caiguda del 4d9sf al Pla de la Seu, sumat a les noves dificultats que es van trobar pel camí, va fer que abandonessin la recerca d'aquest castell inèdit.