Els Saballuts llueixen a la seva plaça talismà

Els del Vallès i els amfitrions Castellers de Barcelona han posat el llistó als 9 pisos d'alçària mentre que els de la Vila de Gràcia han guardat les forces

Una de les colles que s'han emportat el premi gros aquest cap de setmana ha estat la dels Castellers de Sabadell, que han registrat en la diada castellera de la festa major del barceloní barri del Clot els seus millors castells de l'any just en l'últim alè de la temporada. Els Castellers de Barcelona han repetit la seva millor actuació, afegint-hi el pilar de 7 amb folre, mentre que els Castellers de la Vila de Gràcia han aparcat els castells de 9 pisos fins a la setmana vinent.

No totes les actuacions de màxims compten amb castells de gamma extra. Avui, dues de les tres colles han plantejat els seus reptes més importants i això ha suposat que la diada s'allargués més del que s'esperava. Si bé ha despertat gran expectació entre els veïns de la zona, els castellers han hagut de veure com la plaça s'anava buidant per moments amb el pas de les hores.

Amb les darreres actuacions de la campanya, segueixen encadenant-se els petits i els grans èxits castellers. Després d'un any complicat, a causa d'un nombre important de relleus en posicions sensibles dels seus castells, els de Sabadell han rebut un premi balsàmic. La plaça Valentí Almirall ha vist com els Saballuts s'ho jugaven tot a una carta. Han decidit iniciar l'actuació amb el 3 de 9 amb folre. Tot i els nervis, han completat la construcció sense gaires complicacions. El castell de 9 pisos ha seduït tot i evidenciar certa fragilitat durant tota l'execució. La primera construcció de 9 pisos aquest any ha arribat més tard que mai, però el que s'ha celebrat més ha estat l'ovació que la colla ha dedicat al 2 de 8 amb folre, el primer que descarregaven en els dos últims anys. Encara els han sobrat forces per sumar-hi un 5 de 8, esvelt en l'ascens però laboriós en el tram final.

Els Castellers de Barcelona no han deixat passar la penúltima oportunitat de l'any per tornar a descarregar els dos castells bàsics de 9. Després d'aconseguir-ho a la diada de colles convidades de la Mercè i al Concurs de Castells, no ho havien pogut repetir encara. Avui la tasca no ha estat senzilla però han aconseguit reunir prou camises i han sabut tirar d'experiència per arrodonir una gran actuació. Els seus castells han mostrat uns troncs dominats però han patit a l'encaix amb el folre. Han optat pel 4 de 8 amb agulla com a tercera estructura. Igualada la seva millor exhibició de l'any, han buscat la cirereta del pastís. Han coronat el tercer pilar de 7 amb folre de l'any, el segon carregat.

A set dies de la seva diada de final de temporada, els Castellers de la Vila de Gràcia han decidit guardar les forces i reservar les construccions de 9 pisos. Si bé es podia esperar que els de la camisa blava provarien una de les estructures bàsiques, avui han optat per la gamma alta de 8. Han completat amb comoditat el 5 de 8 i el 2 folrat. En tercera ronda han atacat un 4 de 8 que havia de servir per preparar el 4 de 9 amb folre que atacaran la setmana vinent. La durada de l'actuació, però, no ha deixat veure la seva millor cara.

Castellers de Barcelona: id 3d9f, 3d9f, 4d9f, 4d8a, P7f c
Castellers de Sabadell: 3d9f, 2d8f, 5d8, P5, P5, P5
Castellers de la Vila de Gràcia: 5d8, 2d8f, 4d8, P4, P5, P4