Ara Castells 10/05/2016

Tarragona prepara un nou documental casteller

‘De les Cols a la TAP’ explicarà l'èxit de les quatre formacions de la ciutat en els que han estat els cinc millors anys de la seva història recent

Ara
2 min
Imatges de la primera fase de rodatge del documental 'De les Cols a la TAP'

TarragonaAquesta setmana comença la segona fase del rodatge del documental casteller ‘De les Cols a la TAP’, que recollirà els anys de glòria més recents de les quatre formacions de la ciutat de Tarragona. El projecte, que comptarà amb un segon eix vertebral, la publicació d'un llibre sota el mateix nom, es podria estrenar el cap de setmana del 10 de setembre. D'aquesta manera, el bateig de foc quedaria emmarcat tant en els actes de la festa major de Santa Tecla com en els de la Biennal de Castells.

La productora audiovisual ‘Faixa a Part’ preveu dedicar els propers dies a entrevistar els quatre caps de colla que van dirigir la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Xiquets del Serrallo i els Xiquets de Tarragona durant la temporada 2014. Un escenari de luxe els espera, ja que la gravació tindrà lloc a la Tarraco Arena Plaça. D'altra banda, el rodatge finalitzarà amb un segon bloc d'entrevistes que reunirà un grup de veterans castellers de diverses colles per analitzar la progressió viscuda entre els anys 2009 i 2015 a l'altre indret que dóna nom al documental, la plaça de les Cols.

Si bé el projecte, que preveu un pressupost total de poc més de 20.000 euros, segueix en fase de recerca de finançament, ja es comença a perfilar el calendari definitiu. La productora treballa en l'actualitat a trobar la data més adient, que es podria situar al voltant del 10 de setembre. La proximitat de la festa major de Santa Tecla i de la XXVI edició del Concurs de Castells fan d'aquestes dates les més indicades.

Un cop finalitzada la segona fase del rodatge, l'equip del projecte centrarà els esforços en les tasques d'edició i postproducció del documental, però també a enllestir el llibre que l'acompanyarà. Les nombroses entrevistes del film serviran per nodrir el llibre, però aquest, a més, vol anar més enllà a l'hora de recollir anècdotes, dades curioses i un seguit d'elements que ajudaran a aprofundir en els cinc millors anys dels castells tarragonins.

Un equip jove però sobradament preparat

L'ambiciós projecte està encapçalat per dos joves de només 23 anys. Arnau Curto és el coordinador i el redactor en cap de llibre, mentre que Joan Albert Besora exerceix de director del documental. La mitjana d'edat de l'equip no supera aquesta franja, si bé ja compta amb un bagatge de diverses experiències professionals.

La primera fase del rodatge de 'De les Cols a la TAP' va tenir lloc durant el mes de febrer i va comptar amb protagonistes com els periodistes Raquel Sans, presentadora del programa casteller 'Quarts de Nou', de TV3, o Carles Cortés, locutor de les transmissions castelleres de la Xarxa de Televisions Locals.

stats