Els tres amb el pilar vesteix camisa vermella

La Colla Joves Xiquets de Valls el descarrega per primer cop aquesta temporada a Vila-seca

Si bé l'arribada dels castells de nou pisos ja fa setmanes que s'ha fet realitat, aquesta temporada encara quedava una estructura de la gamma alta de vuit pendent de descarregar: el tres de vuit amb el pilar. La Colla Joves Xiquets de Valls va coronar-lo al Milà el vint de maig i els Castellers de Vilafranca el van deixar en intent ara fa una setmana. El quart aniversari dels Xiquets de Vila-seca ha estat l'escenari del primer que es descarrega enguany. Aquesta cursa l'ha guanyat la formació vallenca, que continua somniant alçar-lo un pis més.

Sovint s'ha menystingut el tres amb agulla, una construcció que acostuma a ajudar les colles de set pisos a completar actuacions de la gamma alta però que augmenta la seva dificultat exponencialment cada cop que es puja un nivell. En la gamma alta de vuit només vuit colles l'han fet realitat en tota la història, i si parlem de gamma extra només tres de les cinc formacions que l'han provat han aconseguit dur-lo a bon port. Els Castellers de Vilafranca, els grans dominadors d'aquesta estructura, ja van mostrar la dificultat que té la setmana passada, quan el primer de la temporada va fer llenya tot just quan dibuixaven la primera aleta. Les últimes deu temporades no s'han vist més de deu tresos amb agulla per any.

La Colla Joves Xiquets de Valls va completar-lo per primer cop l'any passat i en va arribar a descarregar set, a més d'un de carregat. El seu objectiu era alçar-lo un pis més i així ho van intentar dues vegades a la diada de Santa Úrsula. Si cal jutjar per l'estrena, la més matinera del seu historial, enguany aquesta estructura podria ser clau en les cites més importants dels diables vermells. La Joves ha descarregat a Vila-seca el tres de vuit i el dos folrat en les dues primeres rondes, i ha completat l'actuació amb el primer tres amb el pilar de l'any. Han exhibit el seu pilar de sis també en la ronda d'espadats. La colla local ha descarregat els dos castells bàsics de sis i, casualment, el tres de sis amb agulla, mentre que els Brivalls de Cornudella també han optat per aquesta estructura, a més del tres i del dos de sis.

Xiquets de Vila-seca: 3d6, 3d6a, 4d6, 2 P3
Colla Joves Xiquets de Valls: 3d8, 2d8f, 3d8p, P6, 2 P5, V5
Brivalls de Cornudella: 3d6, 2d6, id 3d6a, 3d6a, 2 P4