El jutge Castro cita 15 testimonis del cas Nóos a València

Són responsables d'empreses i institucions de l'àmbit turístic que van formar part del patronat i l'executiu de Turisme València Convention Bureau entre 2004 i 2007

El jutge del cas Nóos, José Castro, ha citat per declarar a València en qualitat de testimonis els propers dies 11 i 12 d'abril a quinze persones relacionades amb la Fundació Turisme València Convention Bureau, que va fer contractes amb l'institut que dirigien Iñaki Urdangarin i Diego Torres.

Aquesta citació respon a la sol·licitud formulada per Luis Lobón, exsecretari de Turisme de la Comunitat Valenciana, que està imputat en la causa de presumpta corrupció que investiga el jutjat d'instrucció 3 de Palma.

Lobón va ser un dels imputats que va demanar que la branca valenciana del cas Nóos fos traslladada a un jutjat de la capital llevantina, una pretensió que va denegar l'Audiència de Palma el maig de 2013.

Els quinze testimonis als quals Castro prendrà declaració a la Ciutat de la Justícia de València són responsables d'empreses i institucions de l'àmbit turístic que van formar part del patronat i l'executiu de Turisme València Convention Bureau entre 2004 i 2007 .

Aquesta fundació, juntament amb la societat Ciutat de les Arts i les Ciències, va contractar amb l'Institut Nóos l'organització de tres edicions del fòrum sobre esport València Summit entre els anys 2004 i 2006, una tasca per la qual l'entitat que va presidir Iñaki Urdangarin va cobrar 3,1 milions d'euros.

D'altra banda, en el seu acte d'avui el jutge Castro trasllada a l'Audiència de Palma el recurs d'apel·lació interposat pel sindicat Manos Limpias, personat com a acusació popular, contra la seva decisió de negar la imputació per blanqueig de capitals d'Urdangarin, Torres i l'esposa d'aquest, Ana María Tejeiro.

Fa una setmana l'instructor va rebutjar per segona vegada atendre la sol·licitud d'imputació plantejada per Manos Limpias, pel que serà el tribunal provincial el que resolgui finalment la qüestió.

L'acusació popular sosté que la societat Aizoon, propietat al 50% d'Urdangarin i la infanta Cristina, va comprar dos habitatges, un aparcament i un traster a Palma el 2004 i un altre habitatge amb traster a Terrassa el 2007, però l'empresa no va tenir ingressos nets suficients entre 2004 i 2012 per pagar les quotes de les hipoteques, de manera que el sindicat creu que "s'han finançat en part amb ingressos de procedència suposadament il·lícita".