CORRUPCIÓ

Primer judici pel finançament il·legal de despeses del PP balear

Castro du a la banqueta l'exgerent Fernando Areal, cunyat de Matas, per delicte contra la Llei electoral, acusat de pagar en negre part de la campanya de 2007 en benefici del partit

 

El finançament, presumptament delictiu, de la campanya electoral del PP balear de 2007 (després de la qual el PP, en aquella ocasió amb Jaume Matas, fou desallotjat del poder) serà ventilat en un judici després que José Castro hagi decidit aquest dijous obrir judici oral contra l'exgerent del PP balear i cunyat de Jaume Matas, Fernando Areal, pel suposat pagament en negre de factures de l'esmentada campanya. Serà la primera vegada que el PP balear s'enfronta a un judici on haurà de donar comptes sobre el seu finançament, en aquest cas d'una campanya electoral.

Aquest serà el primer judici, però pot no ser l'únic, sobre presumpte finançament irregular del PP, fins i tot emprant les institucions públiques que ha governat, perquè, a banda d'aquest cas que va camí del judici, el jutge José Castro té obertes dues peces més que afecten directament el finançament del partit. Una d'elles és el cas Over Marketing, en el qual s'investiga si aquesta empresa de publicitat rebé contractes públics durant el mandat del PP 2003-2007, amb Jaume Matas com a president, en pagament pels seus serveis durant la campanya electoral del PP de 2003. L'altra causa –més recent– és la peça general sobre el presumpte finançament irregular del PP balear (la darrera de les 28 del cas Palma Arena), que començà amb les sospites sobre el pagament de la nova seu del PP balear per part d'empresaris, segons revelaren l'extresorer del PP estatal Luis Bárcenas i l'exregidor popular de Palma Rodrigo de Santos.

El jutge José Castro ha obert ara judici just contra Fernando Areal (per la peça número 4), perquè és l'única persona contra la qual el fiscal anticorrupció Pedro Horrach formulà en el seu moment acusació per aquests fets concrets i sol·licità per a ell 3 anys de presó. Castro, a més a més, li ha donat 24 hores perquè constitueixi una fiança de responsabilitat civil de 20.000 euros.

El fiscal, en l'escrit d'acusació, manté que Areal, com a gerent del PP balear i administrador general de la candidatura del PP, pagà una part de les despeses electorals, tant en la campanya de 2007 com en la de 2003, en negre, a través de factures que abonaven distintes empreses (majoritàriament del sector turístic), simulant serveis ficticis, a les agències de publicitat que treballaven, en realitat, per a la campanya del PP: Over Marketing el 2003 i Nimbus el 2007. El fiscal considera que fou el PP balear "el beneficiari" d'aquestes actuacions.

Tot i que la Fiscalia Anticorrupció entén que es produí el 2007 la mateixa dinàmica que el 2003 (i en la de 2003 el fiscal hi implica directament el president del PP de Palma, José María Rodríguez), just pot acusar pel presumpte delicte de 2007 i tan sols Areal, perquè entén que les actuacions delictives presumptament comeses el 2003, i que podrien esquitxar Rodríguez i Jaume Matas, estarien prescrites. Això no lleva que tant Rodríguez com l'expresident balear Jaume Matas es vegin obligats a comparèixer en el judici contra Areal per donar explicacions, en qualitat de testimonis, sobre com es finançaren aquestes campanyes. El fiscal ha reclamant que compareguin.

Dinàmica repetida el 2003 i el 2007

El fet d'estar prescrits els presumptes delictes relatius a la campanya de 2003 salven Rodríguez i Matas de ser acusats, però no aturen el fiscal Perdro Horrach d'explicar com, segons ell, actuaren per aprofundir en la idea que allò que passà el 2007 (i que serà sotmès ara a judici) simplement fou repetir la dinàmica que ja s'emprà pel partit el 2003, no un comportament aïllat. Apunta el fiscal que el 2003 Rodríguez, Matas i el propietari d'Over Marketing acordaren que l'empresa cobraria part de les despeses electorals en negre. Afegeix que, habitualment, els pagaments els feia, a la seu mateixa del PP balear, Fernando Areal, però que en una ocasió fou José María Rodríguez en persona qui li lliurà els doblers en metàl·lic, fins a 24.000 euros. Per l'altre sistema (empreses que pagaren a Over factures per suposats serveis ficticis per tal de cobrir despeses del PP) s'abonaren a Over fins a 86.772. En el cas d'Over, el propietari de l'empresa ha admès els fets.

Respecte de la campanya de 2007, el fiscal concreta que Areal, en haver-se superat la xifra per despeses electorals permesa, acordà amb el propietari de Nimbus, Miguel Romero, que no es facturassin un total de 71.958,44 euros, sinó que aquesta xifra es pagaria en negre. El fiscal destaca que no s'ha pogut determinar l'origen d'aquests doblers negres. Detalla que Areal, amb aquesta actuació, va falsejar els comptes del PP balear, perquè no reflectia en la comptabilitat aquesta xifra i, per tant, ni el seu origen ni les despeses electorals per aquest import, de manera que vulnerà la Llei electoral.

El fiscal aporta nombrosa documentació intervinguda durant la investigació d'aquest cas, que evidencia com l'empresa Nimbus cobrà del PP en negre. Expressions com "costos oficials i vendes en B" o "vendes PP en B, cost oficial" es repeteixen en la documentació. També s'hi inclouen totes les factures que abonaren a Nimbus empreses turístiques i que es consideren fictícies perquè amagaven serveis al PP.

 

El + vist

El + comentat