LLEI DE FUNCIÓ PÚBLICA
Part Forana 04/01/2016

Inca recorre perquè el nou tresorer hagi de saber català "per respectar els drets dels ciutadans"

El nou secretari de Marratxí haurà d'acreditar el nivell C1

M. Bonnín
2 min
La Fundació ha rescindit el contracte basant-se en dos informes tècnics i un informe jurídic. / M. BONNÍN

IncaInca ha presentat un recurs de reposició davant del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques perquè el coneixement de la llengua catalana sigui obligatori per optar a la plaça de tresorer al Consistori. Segons indica el text, aquesta és "l'única opció" per garantir el "respecte als drets dels ciutadans del municipi" i que aquests puguin ser atesos en les dues llengües cooficials de les Illes Balears.

D'aquesta manera, l'Ajuntament intenta modificar els requisits del concurs per cobrir aquesta plaça que va publicar el BOE el 18 de novembre passat. S'hi relacionaven una gran quantitat de consistoris de les Illes, a més dels consells de Menorca i Formentera, que podien cobrir les places de funcionaris d'habilitació estatal (secretari, tresorer i interventor) amb persones que no coneguin la llengua pròpia, ja que així ho permet la modificació de la Llei de funció pública aprovada pel Govern Bauzá el 2012, que va relegar el català a mèrit per treballar a l'Administració.

Així mateix, el butlletí oficial de l'Estat ha publicat una correcció d'errades en el concurs. Marratxí hi passa a exigir el nivell C1 per a la plaça de secretari, requisit que no es tenia en compte en la primera publicació.

Ajuntaments afectats

La situació actual és que 11 ajuntaments de les Illes, a més dels consells de Menorca i de Formentera, podran tenir un secretari que no sàpiga català: Ciutadella, Eivissa, Maó, Santa Eulària des Riu, Bunyola, es Castell, sa Pobla, Sóller, Ariany, Estellencs i Sant Joan de Labritja.

19 consistoris podran disposar d'un interventor que tampoc no conegui la llengua pròpia. Són Ciutadella, Eivissa, Manacor, Maó, Sant Josep de sa Talaia, Santa Eulària des Riu, Alaior, Binissalem, Bunyola, Capdepera, es Castell, Ferreries, Lloseta, es Mercadal, Muro, sa Pobla, Sant Lluís, Santa Maria del Camí i Sóller, a més del Consell de Formentera.

Nou ajuntaments i els consells de Menorca i Formentera podran tenir un tresorer que no sàpiga català: Ciutadella, Inca, Manacor, Maó, Marratxí, Sant Antoni de Portmany, Sant Josep de sa Talaia, Santa Eulària des Riu i Santanyí.

En el cas d'Inca, la relació de llocs de feina de l'Ajuntament estableix que aquests funcionaris han de demostrar el nivell C1 de català. Així ho aprovà el ple el setembre de 2012. En aquell moment, però, la plaça de tresorer estava ocupada per un funcionari de l'Ajuntament, circumstància que pot haver provocat l'errada del Ministeri.

Canvi en la llei

Malgrat els resultats del 24-M i el canvi de govern, el català continua sent només un mèrit per accedir a un lloc de feina públic. El Govern anuncià fa un mes –quan aquests llocs de feina ja havien sortit a concurs– tramitar la modificació legislativa perquè el català torni a ser requisit per via d'urgència.

stats