EDITORIAL

Catalunya, des de Balears

Els partits de les Illes han fet com si no passàs res, malgrat que es tracta d'unes eleccions transcendents

El debat no és nou, però avui es planteja amb més força: quins efectes tindrà sobre Balears la decisió del poble català? Com es llegeix des de les Illes el resultat de les eleccions catalanes? Les respostes són múltiples i depenen molt de qui les verbalitza. La classe política illenca, almenys de portes enfora, ha fet com si no passàs res i ni tan sols ha previst actes de seguiment dels resultats, com s'havia fet en el passat amb eleccions manco transcendents. Amb tot, són molts els que aquest diumenge han estat pendents de què passava a Catalunya.

Hi ha motius que poden explicar per què els partits no han fet un seguiment de cara al públic de les eleccions catalanes. Un pot ser que els dos partits fins ara majoritaris a Balears, PP i PSOE, tenen un pes a la baixa a Catalunya, on no són ni de bon tros determinants. Un altre pot ser que MÉS no es pot identificar clarament amb una candidatura catalana. De fet, no s'ha produït un posicionament de MÉS a favor de cap opció, perquè hi ha diferències entre IniciativaVerds, que seria més propera a Catalunya Sí que es Pot (la candidatura impulsada per Podem i Iniciativa), i el PSM, que sí que s'ha posicionat clarament a favor de Junts pel Sí i de les CUP. Un altre motiu és que Podem es limita a fer una lectura dels resultats en clau estatal, sobretot destacant la debilitat de PP i PSOE. Un altre pot ser que Ciutadans té una escassa implantació a Balears. Igual que Esquerra, sense representació a les principals institucions.

Però, més enllà de les òptiques partidistes a l'hora de mirar cap a Catalunya, és evident que s'analitzen els efectes que poden tenir sobre Balears les passes que es facin al Principat. I el debat es mou entre aquells que vaticinen que una sortida de Catalunya d'Espanya suposaria que les Illes encara haguessin de patir més pressió de l'Estat, tant sobre els seus recursos com sobre la seva identitat; i aquells que veuen en el procés català una oportunitat per despertar consciències a les Balears. Els efectes podrien ser perfectament compatibles.