OBSERVATORI
Portada 22/12/2014

Per una grapada de cèntims

La majoria d'ajuntaments no han reclamat la devolució del cèntim sanitari 

M. Bonnín
2 min

ManacorEl tribunal de justícia de la Unió Europea va declarar il·legal el cèntim sanitari –un impost que va gravar els hidrocarburs a l'Estat des de 2002 fins al 2012– el mes de febrer de 2014. Dies més tard, el ministre Montoro va anunciar que es posaven a disposició de la ciutadania uns formularis online on poder reclamar la devolució d'aquest impost pagat injustament. L'operació és senzilla i només té dues passes: 1) recopilar les factures de benzina i gasoil pagades des de 2010 a 2012 i 2) introduir la relació a la web de l'Agència Tributària.

Això no obstant, la majoria d'administracions locals de Mallorca ni s'han plantejat reclamar aquests doblers que els ciutadans hem pagat injustament. El Consell de Mallorca, que reclamarà 52.000 euros, ho va aprovar durant el darrer ple, deu mesos després que l'impost es declaràs il·legal. Com que per llei la reclamació prescriu al cap de quatre anys, no podran sol·licitar els milers d'euros pagats de febrer a desembre de 2010.

A primera vista, es poden deduir tres possibles raons perquè l'administració hagi optat per no recuperar aquests doblers: la dificultat, la ignorància i la desídia.

L'argument de la dificultat queda descartat amb l'exemple de l'experiència de dos municipis que sí que reclamaran la suma pagada indegudament. A Manacor, va costar dos dies de feina del becari, segons informà un regidor del Consistori. Es recuperaran devers 11.000 euros. A Artà, on la quantitat és de 1.300 euros, tres horetes de feina i molta insistència d'un grup de l'oposició.

El ressò informatiu que va tenir la il·legalitat d'aquest impost invalida la ignorància com a motiu a tenir en compte. Descartats els dos primers, només queda el tercer: la desídia.

stats