Balears 09/04/2015

El Cercle d’Economia demana limitar la solidaritat en el finançament i fer llistes obertes

L’entitat planteja 26 propostes als partits perquè es comprometin en campanya

Q. Torres
2 min
Andreu Rotger: “El sistema sanitari públic camina cap al col·lapse si no rebem millor finançament”

PalmaEl Cercle d’Economia de Mallorca, una entitat que cerca contribuir a l’articulació de la societat civil, ha plantejat aquest dijous un recull de propostes per millorar la democràcia i el model socioeconòmic de Balears, amb l’objectiu que els partits que es presenten a les eleccions autonòmiques es comprometin a aplicar-les. Entre els 26 compromisos, destaquen els que fan referència a la millora del sistema de finançament autonòmic, una vella reivindicació de l’entitat, i, concretament, es planteja que es posin límits a la solidaritat en el sistema per tal que Balears deixi d’estar tan penalitzada, ja sigui limitant la solidaritat interregional al 2,5% del PIB o aplicant el principi d’ordinalitat. Però també es posen sobre la taula mesures que cerquen millorar la participació política a través de llistes obertes, per exemple, o de la limitació de mandats.

La necessitat de recuperar la confiança en el sistema democràtic, que s’ha deteriorat amb els casos de corrupció, la poca transparència i la mediocritat, ha estat exposada pel president del Cercle, Andreu Rotger, com un dels eixos de la bateria de mesures. També s'ha referit a una altra necessitat, la de millorar el sistema de finançament per poder garantir recursos en la lluita contra la desigualtat social amb, entre altres mesures, el reforçament dels serveis públics en educació, sanitat o serveis socials, els pilars de l’estat del benestar. “El greu problema de la desigualtat no es reduirà només lluitant contra l’atur”, ha advertit Rotger, qui ha defensat que cal, a més, una nova política fiscal, la lluita contra el frau fiscal i el blindatge dels serveis públics bàsics.

Els dos eixos, la millora del finançament i la reforma de la Llei electoral, estan també vinculats, perquè el Cercle entén que, si no es millora el finançament, és, en part, perquè amb el sistema actual els responsables polítics depenen massa de les cúpules dels seus partits estatals i massa poc dels ciutadans que els han votat. No tot és això; també s’admet que si no s’ha millorat el finançament és perquè la societat civil no s’ha mobilitzat. “En finançament, Balears ha estat sistemàticament arraconada i, després de com ens han menystingut, ens hauríem de plantar”, ha dit Rotger.

Malgrat que bona part de les propostes de l’entitat -tant la que reivindica la millora del finançament com la que exigeix un pacte educatiu o la que planteja reduir llistes d’espera sanitàries, per exemple- van en direcció contrària a la situació generada durant el Govern de José Ramón Bauzá, el president del Cercle ha evitat la crítica a l’executiu popular. “Governar és difícil; és més fàcil criticar”, ha sentenciat.

stats