07/05/2021

Resar a Santa Rita o a santa Corona

2 min

El mes d’agost del 2020 tres investigadors van publicar a les seves xarxes socials una enquesta adreçada a les persones catòliques. La pregunta era ben senzilla. Volien saber a quin sant s’encomanarien en cas de patir covid-19. Fa pocs dies, la versió en línia de la revista científica Ethics, Medicine and Public Health n’ha publicat els resultats.

Van respondre a la crida ni més ni menys que 1.158 persones, la majoria de França i Itàlia, els països d’origen dels investigadors. I la conclusió és clara: guanya per golejada santa Rita. La van triar prop de la meitat dels participants, 558. Coneguda per ser la patrona dels impossibles i les causes perdudes, també ho és de les malalties i les ferides. A més, és la patrona del problemes de parella, així que potser algú va pensar que ho aprofitaria per resoldre els conflictes sorgits a casa durant el confinament.

El segon lloc és per a sant Roc. 268 persones el van triar. Es diu que aquest sant va guarir molta gent de la pesta i que moltes ciutats s’hi van encomanar fins a fer-lo patró en èpoques d’epidèmies. El segueixen, de lluny, sant Sebastià (triat per 95 participants), les ferides del qual es consideraven símbols de les inflamacions produïdes per la pesta bubònica, sant Antoni Abat (89 vots) o sant Adrià (54). Altres sants i santes són molt més minoritaris: sant Raül, santa Genoveva o sant Josep només van rebre un vot.

Una dada destacable de l’estudi és que santa Corona va obtenir tres vots, potser perquè el seu nom recorda el mot coronavirus. O potser és perquè aquesta figura sagrada és la patrona dels carnissers i, atenció, dels buscadors de tresors. No seria gens estrany que fos la santa a qui es van confiar les companyies farmacèutiques a l’hora de desenvolupar les vacunes que a la ciutadania ens han de permetre tornar a la normalitat i a elles les han de fer d’or.

stats