Ens declarem per SMS, diem “t'estimo” per WhatsApp i tallem per correu electrònic

Un estudi d'investigadors de la UOC assenyala que les parelles utilitzen diferents canals de comunicació depenent de l'estat de la relació i del que s'hagin de dir

Ara
2 min
Els nous canals de comunicació canvien la manera d'interaccionar de les parelles / GETTY IMAGES

BarcelonaLes noves tecnologies de la comunicació canvien la manera d'interelacionar-nos amb la gent que ens envolta. Les xarxes socials i els diferents sistemes de xat se sumen a altres canals no orals (ja més antics) com el correu electrònic i els missatges de text a través de telèfons mòbils (SMS). Però, utilitzem indiferentment un canal o altre per tots els tipus d'informacions que volem transmetre? Un estudi d'investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) assenyala que no.

L'estudi, que se centra en la comunicació en les relacions sentimentals, posa de relleu que les parelles utilitzen un mitjà o altre depenent de l'estat de la relació i del què s'hagin de dir. Així, el popular WhatsApp, una aplicació de missatgeria instantània compatible amb la majoria de dispositius mòbils, apareix com el mitjà més utilitzat per reafirmar el vincle afectiu i dir-li a la nostra parella com l'estimen. En canvi, escollim els SMS pel pas previ a la relació, el què coneixem com la declaració. No obstant, si les coses van mal dades, és més fàcil utilitzar un canal menys instantani i, per tant, tendim a "tallar" les relacions a través d'un correu electrònic.

WhatsApp i SMS, per qüestions menors

Segons Mireia Fernández, investigadora de la UOC i experta en les implicacions socials de la telefonia mòbil, les parelles fan servir els mòbils, "ja siguin els SMS o la missatgeria instantània" -com WahtsApp-, per a "dir-se amoretes", per a quedar, per a gestionar el dia a dia i per a prendre decisions menors.

Les noves possibilitats d'interacció que presenten les aplicacions més avançades per a telèfons intel·ligents ('smartphones'), que permeten incloure fotografies, arxius de so i de vídeo, han anat deixant en segon pla els SMS. No obstant, l'estudi assenyala que les parelles continuen utilitzant aquest canal, i ho fan especialment a l'inici de la relació per a manifestar interès, per a declarar-se o per a confirmar l'enamorament, segons explica el professor Francesc Núñez, director del programa d'Humanitats de la UOC i expert en sociologia de les emocions.

El correu electrònic, per les reflexions més profundes

Solem recórrer als canals que no requereixen d'una resposta immediata, especialment el correu electrònic, per transmetre missatges més complexos, que necessiten espai per a la reflexió. D'aquesta manera, 'l'e-mail' es presenta com el mitjà idoni per disculpar-nos després d'una discussió, un cop feta la reflexió personal, o fins i tot per posar punt final a la relació.

En moments d'estabilitat amb la parella, però, el correu electrònic també se situa com l'estri idoni per planificar activitats o intercanviar opinions sobre qüestions quotidianes, com per exemple l'elecció d'un moble per a la casa.

Les xarxes socials, per interactuar amb amics, coneguts i família

No és habitual que les parelles estables utilitzin Facebook o Twitter per intercanviar informació. Núñez assenyala que, segons es desprèn de les seves investigacions, els usuaris utilitzen aquestes plataformes per interelacionar-se amb amics i coneguts, i eviten comunicar-se amb la parella a través d'aquestes plataformes. De fet, segons apunta Mireia Fernández, Facebook se situa com una de les xarxes estrella per "lligar" i per traçar noves relacions.

stats