TUB D’ASSAIG

Un gran llibre sobre el món més petit

i
XAVIER DURAN
2 min

“Si ens poguéssim fer molt petits, de la mida d’una nanopartícula, veuries aquesta poma… de la mida del Sol!”, li diu en Jordi a la Berta. Ells són els dos principals protagonistes d’un viatge fantàstic: L’aventura de Berta a Nanoland (Onada Edicions). L’autor i coprotagonista és Jordi Díaz Marcos, microscopista a la Universitat de Barcelona i expert en nanotecnologia, que amb aquesta obra va guanyar el IV Premi Internacional de Divulgació Científica Ciutat de Benicarló.

En Jordi Díaz agafa de la mà la seva filla Berta i la porta a aquest curiós país diminut, on tot té dimensions d’entre 1 i 100 nanòmetres, és a dir, mil·lèsimes de milionèsimes de metre. Quan la Berta i en Jordi són reduïts a aquesta escala, es troben en un món microscòpic on, com en el món macroscòpic, s’estudia la matèria i es construeixen màquines, tot jugant amb una mena de Lego de peces minúscules. La Berta viatja per un país on l’or no és groc, coneix nanobots que neden en un aquari -sense braços ni cames i fets de formes simples, com esferes o cilindres-, arriba a observar les nanoestructures dels insectes, que donen certes propietats a les seves ales, ulls o sistemes d’alerta, i arriba a comprendre les immenses possibilitats dels nanotubs i del grafè.

El viatge té un altre atractiu: conèixer grans científiques. Juntament amb investigadors com Feynman, Jordi Díaz hi fa aparèixer Lise Meitner, Marie Curie o Rita Levi-Montalcini, en homenatge a totes les dones científiques, no sempre prou reconegudes. Aquest llibre permet comprendre com és el nanomon, com els científics l’exploren i el manipulen i, també, conèixer el munt d’aplicacions de la nanotecnologia, que aviat revolucionarà tots els camps, entre els quals la medicina, amb avenços que no coneixem fins a l’últim capítol i que ens porten a un final emotiu i molt personal.

stats