Lligues amb aplicacions per al mòbil? Vigila, el 60% són vulnerables a un atac informàtic

Segons un estudi d'IBM, a través de moltes aplicacions un pirata podria accedir als llocs on han estat els usuaris, a dades personals i fins i tot prendre el control de la càmera del telèfon

Enric Borràs
2 min
asasas

BarcelonaFas servir aplicacions per a mòbils com Tinder i Grindr per lligar i conèixer gent? Doncs tingues en compte que, segons un estudi d'IBM, el 63% d'aplicacions per lligar de telèfons amb Android tenen vulnerabilitats entre mitjanes i greus que poden aprofitar pirates informàtics per robar-te informació personal. Els investigadors han analitzat 41 de les aplicacions per lligar més populars i han descobert, a més, que la meitat de les empreses nord-americanes que també han estudiat tenen algun treballador que té aplicacions per lligar en un telèfon amb informació de la feina.

Algunes aplicacions poden ser una porta d'entrada a la teva informació personal però també a la de l'empresa on treballes. A més, IBM avisa que les vulnerabilitats que ha detectat són més perilloses del que et podries imaginar i permeten accedir a tota mena de dades. Un 73% de les aplicacions analitzades, per exemple, tenen accés al GPS del mòbil i per tant a la teva posició actual, però també al registre de llocs on has estat; un 34% de les aplicacions poden accedir a la teva càmera del mòbil i a les fotos que hagis fet; i un 49% també tenen informació sobre el número de la teva targeta de crèdit o el compte de PayPal.

I tot això sense comptar que si algú et pirateja el compte en una d'aquestes aplicacions podrà llegir tota la informació que hi hagis posat i fins i tot canviar-la o editar-la o entrar en contacte amb d'altres usuaris, possibilitats que "podrien embrutar la teva reputació personal i professional".

Precaució

IBM recomana que, quan facis servir aquesta mena d'aplicacions, et refiïs de l'instint i del sentit comú. Un perfil massa bo per ser cert, una conducta que no encaixa amb el perfil... poden ser motius per passar de llarg. També diu que és millor que no quedis amb cap contacte en un lloc que no sigui públic fins que no el coneguis bé. A més, avisa que és millor no divulgar gaire informació personal –com ara el lloc on treballes, l'aniversari o altres perfils a les xarxes– fins que no confiïs en la persona amb qui converses.

Revisar els permisos que tenen les aplicacions –si poden accedir al GPS, per exemple– d'una manera regular també és una bona idea. IBM també avisa que no repeteixis contrasenyes als comptes de serveis en línia –que no tinguis la mateixa per al correu electrònic i per a les xarxes socials– i que actualitzis sempre les aplicacions tan ràpid com puguis. A més, l'empresa tecnològica recomana eliminar la informació que tinguis al telèfon que no calgui que hi sigui, com notes sobre contactes de feina que et poden deixar en mal lloc, per exemple. Ah, i que si trobes parella... desactivis el teu perfil de l'aplicació, perquè és millor que no deixis la teva informació a la vista de tothom.

stats