Dos emprenedors catalans creen una aplicació per acabar amb l'addicció als 'smartphones'

Els experts asseguren que un 71% d'usuaris de telèfons intel·ligents d'entre 18 i 45 anys pateix algun tipus de dependència del dispositiu

Efe
2 min

Jugar, comprar, fer fotografies, informar-se o relacionar-se són algunes de les infinites possibilitats que ofereixen els telèfons intel·ligents, i cada vegada és més habitual veure moltes persones al carrer, en transports públics, en oficines, en bars o en edificis públics amb el cap cot mirant fixament o teclejant, de vegades compulsivament, una pantalla.

Ara, un grup d'emprenedors barcelonins han creat la primera aplicació per a telèfons mòbils que ajuda a desenganxar-se'n i consciencia l'usuari del seu nivell real d'addicció a l''smartphone'.

L'aplicació, que es diu FaceUp i serà presentada oficialment aquest dijous 24 d'abril, neix, segons els seus impulsors, amb la intenció d'"ajudar a combatre el preocupant augment dels mals hàbits derivats de la incorporació dels telèfons intel·ligents a les nostres vides".

"Sense cap dubte, la incorporació de les noves tecnologies al món de la comunicació proporciona grans avantatges, s'han democratitzat les oportunitats i possibilitats de milions de persones al món i facilita la connexió", assenyalen els impulsors de la nova aplicació. Tanmateix, i malgrat reconèixer que els 'smartphones' són molt útils en casos d'emergència i permeten un accés directe a serveis a través d'internet des de qualsevol lloc, també és cert que aquesta tecnologia ha començat a plantejar alguns aspectes negatius causats per un mal ús o per l'addicció.

Alguns ja han batejat amb el terme 'phubbing' l'acte de relegar qui ens acompanya i prestar més atenció a l''smartphone' o altres dispositius mòbils.

També ha sorgit el concepte 'nomofòbia', abreviatura de l'expressió anglesa 'no-mobile-phone phobia', que descriu el pànic que senten algunes persones a no portar el telèfon al damunt.

Fins i tot s'ha creat el terme 'together alone', per definir la situació d'estar amb la parella i cadascun dels membres es trobi totalment aïllat i abduït amb el seu telèfon intel·ligent.

Els experts asseguren que un 71% d'usuaris de telèfons intel·ligents d'edats compreses entre els 18 i 45 anys pateix algun tipus de dependència del seu dispositiu. De fet, aquest percentatge arriba al 85% entre els adolescents. Els detractors d'aquests dispositius atribueixen a aquesta nova "droga tecnològica" conseqüències com el fracàs escolar, el baix rendiment laboral o les ruptures sentimentals, entre altres.

Davant aquesta tendència, el psicòleg Marc Masip, creador del Programa Desconect@, i Nacho Giner, d'Iboo Mobile –empresa experta en la creació d'aplicacions–, han decidit desenvolupar l'aplicació FaceUp amb la intenció d'oferir ajuda per controlar la conducta addictiva de l'usuari.

L'aplicació, que a partir de la setmana que ve estarà disponible per Android i iOS, disposa d'un test per saber el nivell de dependència i, en cas que sigui necessari, suggereix participar en un programa per superar-la mitjançant reptes.

També permet seguir l'evolució com a usuari i analitzar l'ús que es fa del mòbil, de manera que es pot comprovar quin és el nivell de conciliació respecte de la família, la feina i els amics, entre algunes de les seves funcionalitats.

stats