Els pares de la bateria de liti guanyen el Nobel de química

L'alemany John B. Goodenough, el britànic Stanley Whittingham i el japonès Akira Yoshino s'emporten el guardó

Els pares de la bateria de liti han guanyat el Nobel de química d'aquest any. Els tres guardonats són John B. Goodenough, de la Universitat de Texas (EUA); M. Stanley Whittingham, de la Universitat de Binghamton (EUA), i Akira Yoshino, de la Universitat de Meijo (Japó). Les bateries que van desenvolupar, més compactes i lleugeres, són avui indispensables en els aparells de tecnologia com telèfons mòbils, ordinadors portàtils i cotxes elèctrics.

La Reial Acadèmia de les Ciències sueca els reconeix haver establert les bases d'una societat "sense fils i lliure de combustibles fòssils". Amb les bateries de ions de liti "hem tingut accés a una revolució tecnològica", va assegurar la membre l'Acadèmia Sara Snogerup Linse.

El Nobel ha reconegut un invent que més de mitja humanitat porta a la butxaca o té a casa i que Olof Ramströn, també de l'Acadèmia de Ciències, va qualificar de "brillant". "Podem veure un efecte enorme i substancial en la societat gràcies a aquesta fantàstica bateria", ha afegit Ramströn, que ha destacat la seva capacitat de recarregar-se a partir de fonts netes com la solar i l'eòlica, la qual cosa les fa aptes per a l'economia sostenible.

Wittingham va construir la primera bateria de liti funcional a principis de la dècada del 1970, aprofitant l'impuls d'aquest element químic per alliberar el seu electró exterior; i Goodenough en va doblar el potencial augmentant-ne la potència i la utilitat. Yoshino va fer la bateria viable a la pràctica eliminant el liti pur i substituint-lo per ions de liti, que eren més segurs.

L'origen d'aquesta mena de bateries coincideix amb la crisi petroliera dels setanta, que va despertar l'interès de les grans companyies per invertir en noves tecnologies no basades en combustibles fòssils.

Wittingham va començar a investigar superconductors i va descobrir un material molt ric en energia. El resultat de la seva recerca va ser una bateria recarregable que funcionava a temperatura ambient i, després de diversos anys de proves, va començar a ser produïda a petita escala el 1976.

Però la caiguda del preu del petroli al principi dels vuitanta va comportar retallades de pressupostos en les companyies petrolieres i la recerca de Whittingham va quedar interrompuda.

Goodenough, llavors professor de química inorgànica a Oxford (Gran Bretanya), es va interessar pel treball de Wittingham i el 1980 va publicar el descobriment d'una nova bateria amb òxid de cobalt, recarregable i que arribava fins a 4 volts de potència, el doble que el model de Wittingham.

Mentre l'interès per desenvolupar tecnologies per a energies alternatives queia a l'Occident, al Japó les companyies electròniques augmentaven la inversió per buscar bateries recarregables que poguessin alimentar nous aparells.

Així va ser com va començar les seves investigacions Yoshino. Va substituir el liti reactiu per coc de petroli, un subproducte de la indústria petroliera que permet intercanviar ions de liti, i va aconseguir així una bateria molt lleugera, resistent i que es podia recarregar centenars de vegades. "L'avantatge de les bateries de ions de liti és que no es basen en reaccions químiques que trenquen els elèctrodes, sinó en ions que fluctuen cap endavant i cap enrere entre l'ànode i el càtode", destaca la sentència del Nobel.

Nascut a Jena (est d'Alemanya) el 1922, Goodenough exerceix a la Universitat d'Austin a Texas i, amb 97 anys, es converteix en el guanyador més gran d'un Nobel, perquè ha avançat el nord-americà Arthur Ashkin, premiat amb el de física el 2018 amb un any menys.

Els tres investigadors es dividiran a parts iguals els 9 milions de corones sueques (912.000 euros) amb què està dotat el premi aquest any.

L'anunci és el tercer de la ronda d'aquests prestigiosos guardons. Dilluns es va donar a conèixer el de medicina i dimarts el de física, i durant els pròxims dies s'han de comunicar els de literatura, pau i economia.