OBSERVATORI

El Parlament, després de les catalanes

Si Ciutadans necessita Catalunya per viure, el PP balear necessita Podem

Després de les eleccions catalanes la vida continua. El Parlament balear es reuneix i, gràcies a Ciutadans, valora la situació catalana. Ciutadans no és un partit espanyol, és un partit català. Sense Catalunya no sabria de què ha de parlar. Es queixa —aquest dimarts ho ha fet el seu portaveu Xavier Pericay— que Junts pel Sí no tenia programa més enllà de la independència, quan d'ells es podria dir ben bé el mateix. A Balears o parlen del Principat o de la llengua. Aquest dimarts han defensat la seva primera proposició no de llei al Parlament balear. Sabeu de què anava? Efectivament, era una iniciativa per denunciar el procés sobiranista català.

No caurem en el parany de comptar sís i nos, com darrerament s'ha posat de moda. El rebuig que ha aconseguit aquest dimarts la iniciativa de Ciutadans no significa que tinguem un Parlament balear independentista. Més aviat tenim un Parlament que constata que el posicionament de Ciutadans no serveix per afrontar la situació. Dibuixant el procés català com una mena de germen del mal no es resol res.

Aquest partit no s'amaga a Balears de ser una sucursal. A cara alta presenta, en castellà, la mateixa iniciativa que ha enviat el partit a tots els parlaments on té representació. Ciutadans, a Balears, pren la iniciativa en la cursa de l'espanyolisme al PP, que també ha registrat una proposició no de llei on es repeteix en vuit ocasions que Espanya és “una gran nació”. Però la competició del partit emergent no la lliura només amb els conservadors. Al Principat ja s'ha vist com es va consolidant en àrees tradicionalment socialistes. El PSIB, però, no només hauria d'estar preocupat per aquesta amenaça de cara a les generals. Hi ha una possibilitat que els podria afectar encara més, la possibilitat que el PSOE guanyi les properes generals i pacti amb Ciutadans per poder governar.

El Pacte aquest dimarts no s'ha dividit. Tampoc s'ha compost. Podem ha votat amb la resta i les seves preguntes no han alterat ningú, però li han servit per marcar perfil, per demostrar que influeix en l'agenda del Pacte. El PP, en canvi, continua plantejant iniciatives o fent preguntes en funció d'allò que diu o fa Podem. Si Ciutadans necessita Catalunya per viure, el PP balear necessita Podem. Sense ells no sabrien per on tirar.

La negociació sobre IB3 sembla estancada. I en aquesta mena d'interregne, el discurs de la consellera Camps entra en contradiccions. Al mateix temps que recorda que ella no ingereix ni ho farà en la gestió d'IB3, diu que s'estan estudiant els contractes de la cadena i, fins i tot, que hi ha gent que està treballant en la possibilitat de fer un nou concurs per externalitzar els informatius. No sé si interfereix, però com a mínim sembla que està al corrent de tot.