Comarques Gironines 29/09/2014

ARA TV retransmetrà els debats sobre el procés organitzats per la UdG

Un cicle de debats i conferències analitzarà a partir del 9 d'octubre el dret a decidir i altres qüestions controvertides

Ara
3 min
El cicle organitzat per la UdG s'iniciarà el 9 d'octubre

GironaLa Universitat de Girona iniciarà el 9 d'octubre un cicle de debats i conferències sobre la qüestió del nacionalisme, el dret a decidir i la independència de Catalunya. Els actes seran retransmesos en streaming i difosos a través d'ARA TV. El cicle es titula 'El procés, a debat' i pretén originar una discussió seriosa, fonamentada, però també àgil i oberta sobre alguns dels temes més controvertits del procés sobiranista que està vivint el país. El promotor de les jornades és el rectorat de la Universitat de Girona, que ha delegat en Joan Vergés Gifra, director de la Càtedra Ferrater Mora i professor de filosofia política, la tasca d'organitzar-les i dur-les a terme.

El cicle més complet i ambiciós

En una roda de premsa que ha tingut lloc avui, Sergi Bonet ha recordat que, durant la campanya electoral a rector, el seu equip es va comprometre públicament a fomentar el debat sobre la situació política que viu Catalunya. L'objectiu del rectorat és que la UdG contribueixi amb equanimitat i ambició al debat actual. "No hi ha cap dubte que aquest serà el cicle més complet i ambiciós de debats que s'ha fet fins ara en el món universitari català", afirma Vergés Gifra. I afegeix: "De vegades es diu que el procés sobiranista està dominat per l'emoció i no pas per la raó. Penso que és una tonteria. Però després d'aquests debats encara ho serà més".

Lliçó inaugural i quatre jornades

El cicle està estructurat en una lliçó inaugural i quatre jornades amb debats i conferències. La lliçó inaugural serà el 9 d'octubre, un mes abans just del 9N i anirà a càrrec de Montserrat Guibernau, catedràtica de ciència política de la Queen University de Londres i referència mundial en l'estudi del nacionalisme. A continuació, i durant els propers quatre dimarts, al matí hi haurà un debat i a la tarda una conferència. Els debats tindran lloc en diferents facultats de la universitat, però estaran oberts a la ciutadania. Les conferències es faran a la seu de la Fundació UdG, a la plaça Jordi de Sant Jordi, i seran impartides per professors estrangers que han esdevingut autoritats internacionals en les matèries abordades en els debats del matí: Michel Seymour (Universitat de Quebec), Michael Keating (Universitat d'Aberdeen), Enrico Spolaore (Universitat de Tufts). L'última conferència serà a càrrec del jurista Carles Viver i Pi-Suñer, president del Consell Assessor per a la Transició Nacional.

Participants de prestigi

El primer debat tindrà lloc el 14 d'octubre al matí i versarà sobre si té sentit, avui dia, continuar parlant d'identitats nacionals. El segon debat abordarà la pregunta de si els catalans haurien de poder votar sobre una possible secessió d'Espanya i el protagonitzaran professors que provenen d'universitats espanyoles de fora de Catalunya. Segons els organitzadors, "a Catalunya hi ha un consens molt ampli sobre si els catalans tenim dret a decidir sobre el futur del país. El que realment tenia interès, doncs, és que juristes i politòlegs espanyols, però no catalans, discutissin sobre el tema". En la tercera jornada es debatrà si la independència seria un mal negoci. I, finalment, en la quarta jornada la qüestió serà, simplement, "Catalunya independent, sí o no?". Protagonitzaran tots aquests debats persones de prestigi acadèmic i de projecció pública notòria com ara Josep M. Nadal (UdG), Ferra Sáez Mateu (URL), Félix Ovejero (UB), Manuel Cruz (UB); Javier Pérez Royo (Sevilla), Ignacio Sánchez-Cuenca (Carlos III), Tomás de Domingo (Elx), Miguel Ángel Quintanilla Navarro (FAES); José Luis Oller (Endesa), Francesc Granell (UB), Guillem López Casasnovas (UPF), Elisenda Paluzie (UB); Josep M. Terricabras (UdG), Santiago Vidal (jutge), Victòria Camps (UAB), Joaquim Coll (UB).

Sense resposta de Margallo

L'organització del cicle ha explicat que, per al segon debat, sobre el dret a decidir, el rectorat va enviar una carta al Ministerio de Asuntos Exteriores invitant-lo a participar-hi. La idea era que hi hagués un cara a cara entre un representant o delegat del Ministerio i un representat o delegat del Consell Assessor per a la Transició Nacional. Fins ara, però, el ministerio que dirigeix Margallo no ha enviat cap resposta.

En aquest enllaç podeu descarregar-vos el programa del debat.

stats