Comarques Gironines 09/03/2016

El Black Music Festival arriba al seu equador

El cap de cartell indiscutible és el baixista Stanley Clarke

Mireia Reynal
3 min
Stanley Clarke actuarà divendres a l'Auditori

GironaJa fa una setmana que ha arrencat el festival pioner de música negra de Catalunya, el Black Music Festival. Des de l’1 fins al 20 de març, i coincidint amb la celebració del 15è aniversari del seu naixement, el cartell del BMF 2016 ofereix a Girona i en algunes poblacions com la Bisbal, Perpinyà, Cervià de Ter o la mateixa sala Luz de Gas de Barcelona una barreja de propostes de qualitat amb els millors artistes nacionals i internacionals del gènere.

Es tracta de tres setmanes en què no només el soul serà el protagonista –gènere amb el qual es va iniciar el festival–, sinó que es deixarà veure el millor d’altres estils que han estta influïts pel que es coneix popularment com música negra: jazz, funk, reggae, R&B, entre altres propostes emergents com fusions de rumba i flamenc, folklore afrocubà o ritmes electro-swing.

Entre el ventall d’artistes d’enguany, el cap de cartell indiscutible és el baixista Stanley Clarke, una llegenda viva de la música jazz que actua aquest mateix divendres a la sala Montsalvatge de l’Auditori, una actuació única a l’estat espanyol. El virtuós de Filadèlfia és conegut sobretot per la projecció que ha donat al baix elèctric i al 'double bass', i també per la mítica banda de jazz/fusió Return To Forever que va crear juntament amb Chick Corea, membre de la banda de Miles Davis.

Un altre plat fort que preveu gran expectació és el tribut a l’estrella del soul Amy Winehouse a càrrec del grup català The gramophone Allstars, i es podran veure al Centre Arts Escèniques El Canal de Salt el dissabte 19 de març. El festival ja es va encetar amb un altre tribut, en aquest cas, un homenatge a Michael Jackson per part del grup de fusió Patax.

De moment, ja han deixat petja artistes com el quintet londinenc Mama’s Gun, la formació atípica sobre rodes La dinamo o la nord-americana Akua Naru, que va omplir la sala La Mirona amb les sonoritats hip-hop que caracteritzen la seva música. Victor Branch, que va presentar el seu primer llarga durada 'Introspective' al mateix escenari, també va tenir una gran acollida. Tot i això, s’esperen encara actuacions que marcaran l’edició d'enguany, com el concert del trio africà The Sey Sisters (12 març), l’actuació del grup francès Caravan Palace (12 març), la presentació del nou treball discogràfic de Ramon Mirabet (18 març) i altres propostes de petit format més intimistes al local Sunset Jazz Club o als jardins de la Mercè (Walter Coronda, The Stereotips o Jn Big Band) Per cloure el festival, el diumenge dia 20 se celebrarà un pícnic al parc Migdia on debutarà la Black Music Big Band i hi tocarà també una de les millors bandes de blues del panorama europeu, A Contra Blues.

No cal anar gaire lluny per veure d’on vénen alguns dels artistes que participen en l’edició d’enguany. I és que no sóc pocs els músics nadius de les comarques gironines. Potser l'artista més citat els darrers dies és el gironí Víctor Branch, un talent emergent que ha captivat el públic amb la seva veu. Un altre muntatge nascut a la ciutat ha estat l’espectacle OnBlue, una producció artística educativa de l’Escola de Música Moderna de Girona, l’Escola de Dansa Nou Espiral i la Fundació Casa de la Música del Gironès que ressegueix els camins de la música moderna americana.

Però també cal destacar altres artistes autòctons, com la saltenca Nuri Mancebo, la vocalista que capitaneja la formació BigBlack Rhino, o el saxofonista bisbalenc Genís Bou, que lidera el grup The Gramophone AllStars. Altres grups amb arrels gironines són The Stereotips –especialitzats en soul i el R&B en versió instrumental–, The Gruixut’s –una banda de l’Empordà amb directes humorístics–, JN Band –un trio de blues gironí– o Dedars –un grup per a amants del ball i la diversió amb centre d’operacions a Olot–. Però la formació que reuneix més membres d’aquesta contrada és, sens dubte, la Black Music Big Band, la primera big band escola de les comarques gironines dirigida per Adrià Bauzó. Es tracta d’un projecte sorgit a principis d’any on músics menors de 25 anys treballen diferents temes de funky i soul de clàssics com Maceo Parker, Tower of Power, Ray Charles o Jaco Pastorius.

stats